Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország, Ukrajna és Törökország küldöttségei Isztambulban egyeztetnek a gabonaexportról


Árpaföld Kijev környékén, Ukrajnában 2022. június 23-án
Árpaföld Kijev környékén, Ukrajnában 2022. június 23-án

Szerdán találkoznak Oroszország, Ukrajna és Törökország katonai küldöttségei az ENSZ képviselőivel, hogy megvitassák az ukrán gabona biztonságos exportját, amely nagyrészt leállt Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A találkozó Isztambulban lesz – mondta Hulusi Akar török védelmi miniszter kedden.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrán gabonaexportról.

Ukrajna és szövetségesei az ukrán fekete-tengeri kikötők újbóli megnyitását próbálják elérni, amelyek Kijev szerint az orosz blokád miatt vannak zárva.

A nyugati országok egyre határozottabban követelik a kikötők megnyitását, hogy lehetővé váljon a gabonaszállítás, különösen azokba az országokba a Közel-Keleten és Afrikában, ahol lakossága ellátása az ukrán gabonától függ.

Erdoğan közölte Putyinnal, hogy itt az ideje lépéseket tenni az ENSZ terve alapján, amely biztonságos folyosókat hozna létre a Fekete-tengeren a gabonaexportnak.

Megismételte azt is, hogy a háború befejezése érdekében egy tartós és igazságos békéről kell tárgyalni - olvasható a kormány kommunikációs hivatalának közleményében, amelyet az Anadolu állami hírügynökség idézett.

Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy nagyra értékeli Erdoğan segítségét a gabonaexport újraindításában. Hozzátette, hogy Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy ukrán gabonát vigyen el a megszállt területekről.


Készült a Reuters, az AFP és az Anadolu tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG