Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországba deportálják mariupoli civilek ezreit, állítja a helyi hatóság


Március 18-i műholdfelvétel a Mariupolból menekülők járműveiről
Március 18-i műholdfelvétel a Mariupolból menekülők járműveiről

A város valószínűleg végóráit éli a több hetes orosz ostrom nyomán. A helyi hatóságok szerint az oroszok deportálják a civileket. Orosz hírügynökségek is beszámoltak ukrajnai civilek érkezéséről Oroszországba.

A mariupoli ukrán hatóságok szerint Oroszország a körbezárt városból menekülők ezreit deportálja Oroszország távoli pontjaira.

„A megszállók törvénytelenül elszállítanak embereket Livobereznij kerületből és egy sportklubból, ahol több mint ezren (főleg nők és egyerekek) kerestek menedéket az állandó bombázások elől” – áll a városi tanács szombat késő esti Telegram-közleményében.

A Reuters független forrásokból nem tudta megerősíteni a hírt.

Az Azovi-tenger partján fekvő városban 400 ezer ember rekedt két hete, és még mindig több mint háromszázezren lehetnek ott. A heves bombázások miatt az elektromos,- fűtési és vízhálózatot súlyos károk érték.

Orosz hírügynökségi jelentések

Az orosz TASSZ hírügynökség arról számolt be, hogy szombaton 13 busz, 350 ember érkezett Oroszországba. Közülük ötvenet a jaroszlavi régióbaba küldtek, a többieket pedig Taganrogba, a rosztovi régió kikötővárosába.

Az orosz Védelmi Minisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy 200 buszt készítenek elő a mariupoli civilek „evakuálására”.

A RIA Novosti segélyszervezetekre hivatkozva arról írt, hogy az elmúlt hetekben közel 300 ezer ember, köztük 60 ezer gyerek érkezett Oroszországba a Luhanszki és a Donbaszi régiókból, így Mariupolból is.

Az orosz minisztérium korábban azt állította, hogy több, mint 2,6 millió ember kérte az evakuálását Ukrajnából.

A Reuters egyelőre nem tudta megerősíteni ezeket az orosz hírügynökségi jelentéseket.

Mariupol stratégiai jelentőségű kikötőváros, mert az Oroszország által 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget és a szakadár, oroszbarát Donyecki köztársaság között fekszik.

Zelenszkij elnök szerint az orosz ostrom Mariupol ellen „olyan borzalom, melyre évszázadokig emlékezni fog a világ”.

XS
SM
MD
LG