Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban a sztálingrádi csatára emlékeznek és Ukrajnáról beszélnek


Putyin elnök a sztálingrádi csata emlékművénél Volgográdban, az egykori Sztálingrádban a 75. évfordulón, 2018. február 2-án
Putyin elnök a sztálingrádi csata emlékművénél Volgográdban, az egykori Sztálingrádban a 75. évfordulón, 2018. február 2-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részt vett a sztálingrádi csatában a náci erők felett aratott szovjet győzelem nyolcvanadik évfordulóján rendezett megemlékezésen. Az akkori hosszú és kimerítő küzdelem a mostani ukrajnai konfliktusban is visszhangra talál.

Putyin megkoszorúzta a Vörös Hadsereg elesett katonáinak emlékműegyüttesében az örökmécsest a Volga folyó nyugati partján fekvő Volgográdban, az egykori Sztálingrádban. Az emlékművet egy 85 méter magas női szobor uralja, kezében karddal. Ez Európa legmagasabb szobra.

Az orosz vezető egy megemlékezésen beszél, és a nap folyamán találkozik aktivistákkal is.

A várost 1961-ben nevezték át, amikor a Szovjetunió elvetette Joszif Sztálin diktátor személyi kultuszát. A Sztálingrád név azonban továbbra is elválaszthatatlanul kapcsolódik a történelmi csatához, amely megfordította a második világháború menetét. Voltak felhívások a város régi nevének visszaállítására, de ezek nem kapták meg a Kreml áldását.

Az 1942 augusztusa és 1943 februárja között, öt hónapon át tartó sztálingrádi harcokat a történelem legvéresebb csatájának tekintik, az elesett katonák és a civil halálos áldozatok száma elérte a kétmilliót. A város nagyrészt romhalmazzá vált, mielőtt a náci erők 1943. február 2-án megadták magukat.

Ehhez kapcsolódóan: Légvédelem: hogy hárítja el Ukrajna az orosz rakétákat?

A szovjet győzelem jelentős fordulópont volt a második világháború európai hadszínterén, a csata a modern Oroszország hatalmas büszkesége maradt, amelyet a katonai erő és az erkölcsi komolyság megtestesüléseként méltatnak.

Miközben az orosz erők Ukrajnában azért küzdenek, hogy minél nagyobb területet hódítsanak el, a domináns Egységes Oroszország párt képviselői Sztálingrádhoz hasonlították az ukrajnai harcokat – írja a Kommerszant című újság.

Csütörtökön több orosz is nyíltan és egyértelműen beszélt erről a kapcsolatról.

„Apáink és nagyapáink teljesítménye, amely példátlan hősiességről, vitézségről és önfeláldozásról tanúskodik Sztálingrád védelmében, ma is lelkesíti bátor katonáinkat, akik felelősségteljes harci küldetést hajtanak végre a különleges művelet területein, és védik országunk szuverenitását, függetlenségét és biztonságát” – mondta Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje a csaknem egy éve kezdődött konfliktus hivatalos jellemzéseként.

Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője, miután virágot helyezett el a Kreml mellett az Ismeretlen katona-emlékműnél, közölte: reméli, hogy az orosz erők győzni fognak Ukrajnában.

„Ehhez magunkévá kell tenni a győztes Vörös Hadsereg, a sztálingrádi, orjoli és kurszki csata egyedülálló tapasztalatait” – mondta Zjuganov.

Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerző szolgálat, az SZVR vezetője arról beszélt, hogy „mindegy, hány év telt el azóta, a meghódíthatatlan Volga-parti város, Sztálingrád képe örökre népünk ellenállóképességének és bátorságának jelképe marad, erős lelki támasz bármilyen külső fenyegetéssel és kihívással, bármilyen ellenséggel szemben.”

Kész tanúskodni a háborús bűnökről egy orosz dezertőr
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG