Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban megkezdődött a The Wall Street Journal újságírójának pere


A kémkedéssel megvádolt Evan Gershkovich a vádlottak üvegketrecében a jekatyerinburgi bíróságon 2024. június 26-án
A kémkedéssel megvádolt Evan Gershkovich a vádlottak üvegketrecében a jekatyerinburgi bíróságon 2024. június 26-án

Evan Gershkovich szerdán megjelent egy orosz bíróság előtt – ezzel 15 hónappal a letartóztatása után megkezdődött a kémkedés vádjával indított és zárt ajtók mögött folyó per az amerikai újságíró ellen. A vádakat ő, munkaadója és a Fehér Ház egyaránt koholtnak minősítette.

A The Wall Street Journal tudósítója a hidegháború óta az első nyugati újságíró, akit kémkedéssel vádoltak meg Oroszországban, amikor 2023 márciusában őrizetbe vették az uráli Jekatyerinburgba tett riportútja során.

Gershkovich most mosolygott és alig hallható sziával üdvözölte a néhány percre beengedett újságírókat a vádlottak üvegkalitkájából Jekatyerinburgban, a Szverdlovszki területi bíróságon.

Az AFP riportere arról is beszámolt, hogy sötét kockás inget és farmert viselt, a fejét simára borotválták.

Az orosz ügyészek azzal vádolták meg Gershkovichot, hogy a CIA-nak dolgozik, és „titkos információkat gyűjtött” az ország legnagyobb tankgyáráról az Urálban. Washington szerint mindez kitaláció.

A Kreml nyilvánosan nem szolgáltatott bizonyítékot a vádakra, csak annyit közölt, hogy „tetten érték”, úgy kapták el.

Ha elítélik, Gershkovichra akár húsz év büntetés is várhat valamelyik oroszországi börtöntelepen.

A 32 éves újságíró letartóztatását követően csaknem 15 hónapot töltött Moszkva hírhedt Lefortovo börtönében.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának közlése szerint az ellene felhozott vádak „hitelessége nulla”, a The Wall Street Journal szerint pedig egyszerűen azért tartóztatták le, mert a munkáját végezte.

Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy alaptalan vádak alapján azért tartóztat le amerikai állampolgárokat, hogy alkualapot szerezzen külföldön elítélt oroszok szabadon engedéséhez.

Moszkva múlt héten, napokkal a tárgyalás időpontjának bejelentése után közölte, hogy várja Washington válaszát egy lehetséges fogolycserével kapcsolatban bemutatott elképzeléseire.

„Ártatlan”

A kémügyekre jellemzően zárt ajtók mögött folyó eljárást Andrej Minejev bíró vezeti.

A riporter az ellene felhozott vádak ellenére vidámnak és mosolygósnak tűnt a korábbi meghallgatásokon.

Egyik alkalommal úgy kapták lencsevégre, hogy rámosolygott arra a maszkos férfira, aki bilincsbe verve vezette át a havon.

Vlagyimir Putyin elnök utalást tett arra, hogy Gershkovichot az Egyesült Államokkal kötendőt fogolycsere-egyezmény részeként engednék szabadon egy olyan orosz férfiért cserébe, akit egy száműzött csecsen szeparatista parancsnok meggyilkolásáért börtönöztek be Németországban.

Joe Biden amerikai elnök dicsérte Gershkovich bátorságát, amiért Oroszországból tudósított, és azt mondta: kormánya mindennap dolgozni fog azon, hogy hazahozza.

Gershkovich szülei, akik a Szovjetunióban uralkodó elnyomás elől menekültek az Egyesült Államokba a hetvenes években, azt mondták az AFP-nek, hogy Biden „nagyon személyes ígéretet” tett nekik, és számolnak vele.

„Tudjuk, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban” – mondta édesapja, Mihail Gershkovich a The Wall Street Journalnak adott márciusi videóinterjúban.

Oroszország más amerikai állampolgárokat is börtönben tart, köztük Paul Whelan tengerészgyalogost, akit több mint öt évre ítéltek kémkedés vádjával, valamint Alszu Kurmaseva amerikai–orosz újságírót, a Szabad Európa munkatársát, akit tavaly vettek őrizetbe, miközben a családját látogatta meg.

Öt négyzetméteres a kétfős zárka – börtönkörülményeiről beszélt a Szabad Európa Oroszországban fogva tartott újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

„A legjobb tudása szerint”

A New Jersey-ben felnövő és oroszul folyékonyan beszélő Gershkovich hat éven át tudósított Oroszországból. Akkor is ott maradt, amikor több tucat nyugati újságíró távozott Moszkva ukrajnai offenzívája után.

2017-ben költözött Moszkvába, hogy az apró, The Moscow Times című, angol nyelvű újságnál dolgozzon, ahol bagóért állította elő a szerkesztőség legnagyobb sztorijait.

Ezután az AFP-nek dolgozott, mielőtt a The Wall Street Journal moszkvai tudósítója lett, alig néhány héttel azelőtt, hogy a Kreml katonákat küldött Ukrajnába.

Munkája során beszámolt arról, hogy a konfliktus miként érinti a hétköznapi oroszokat, és halott katonák hozzátartozóival beszélt.

Barátai szerint eltökélte, hogy amíg csak lehet, Oroszországban marad.

Jelentős mozgalom indult Gershkovich szabadon bocsátásáért, számos támogatója dicsérte stressztűrő képességét a rács mögött.

A Gershkovich család is arról számolt be, hogy Evan erős maradt.

„Tudja, hogy jól boldogulunk és erősek vagyunk” – mondta édesanyja, Ella Milman a The Wall Street Journalnak márciusban.

„Magasra tette a lécet. Követnünk kell a példáját.”

„A fiam még mindig aggódik értünk” – közölte, hozzátéve, hogy Evan „sokat edz, meditál és olvas” a moszkvai Lefortovo börtönben.

„A lehető legjobban kezeli a helyzetet.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG