Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországban rekordmagas az új fertőzöttek és a halottak száma


Egy arcmaszkos nő templomi gyertyát visz Moszkva központjában 2021. szeptember 28-án
Egy arcmaszkos nő templomi gyertyát visz Moszkva központjában 2021. szeptember 28-án

Oroszországban a járvány kezdete óta csütörtökön jegyezték fel egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet és halálesetet. A számok rohamosan nőnek, ami súlyosan megterheli az ország egészségügyi rendszerét.

A kormány koronavírus-munkacsoportja 31 299 új megerősített esetet és 986 halálesetet jelentett az elmúlt 24 órában.

Az országban az elmúlt hetekben több olyan nap is volt, amikor rekordszámú halálos áldozatot regisztráltak, miután a fertőzések száma megugrott az oltási kampány lassúsága és a koronavírus elleni intézkedések lazasága miatt.

Alig 29 százalék teljesen oltott

Mihail Misusztyin miniszterelnök kedden azt mondta, hogy körülbelül 43 millió orosz kapta meg mindkét oltást, vagyis az ország csaknem 146 millió lakójának mindössze alig 29 százaléka.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta az oltási arány felgyorsításának szükségességét, de arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad az emberekre rákényszeríteni az oltást.

Országos helyett legfeljebb regionális lezárások

A növekvő halálesetek ellenére a Kreml kizárta, hogy újból országos lezárásokat rendeljen el, mint a járvány első hónapjaiban, amikor ezek súlyosan megbénították a gazdaságot és ártottak Putyin megítélésének. Most a regionális hatóságokra ruházták át a koronavírus-korlátozások jogkörét.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan szintű fertőzöttség, amely korlátozásokra kényszerítené a Kremlt, azt válaszolta, hogy Oroszország 85 régiójának mindegyike a helyzet függvényében hoz döntést.

Megjegyezte, hogy az ország egészségügyi rendszere rendelkezik a Covid–19-betegek tömeges kezeléséhez szükséges erőforrásokkal és tapasztalatokkal, hozzátéve, hogy ez „mindaddig, amíg az egészségügyi infrastruktúra nincs túlterhelve és működőképes marad”, megengedi a hatóságoknak a lezárások elkerülését.

„Mindent láttam már, de ilyet még nem” – egy szarajevói sebész a Covidról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:15 0:00

Már van, ahol korlátoztak, de a nagyvárosokban nem

„Amikor a helyzet egy kritikus ponthoz közelít, ahol a térségi egészségügyi rendszer képtelenné válik a beérkező betegek kezelésére, a hatóságok meghozhatják a megfelelő döntéseket” – mondta Peskov újságíróknak.

Egyes orosz régiókban már korlátozták a nagy nyilvános rendezvények látogatását, a színházakban, éttermekben és más helyeken a vendégek számát. De az élet továbbra is nagyjából a szokott mederben folyik Moszkvában, Szentpétervárott és sok más orosz városban, ahol korlátlanul látogathatók az éttermek, kávézók, éjszakai klubok és más helyek.

„Ha nem teszünk intézkedéseket a növekvő fertőzésszámhoz vezető társadalmi érintkezés korlátozására, a járvány gyors terjedésével kell szembenéznünk” – figyelmeztetett Mihail Murasko egészségügyi miniszter csütörtökön.

Több mint egymillió beteg

Murasko elmondta, hogy több mint 1,1 millió Covid–19-beteget kezelnek kórházakban és otthonukban, hozzátéve, hogy ez a szám „nagy terhet” ró az ország egészségügyi rendszerére.

Megjegyezte, hogy a 65 évnél idősebb oroszok 42 százalékát oltották be, hozzátéve, hogy a lakosság legsebezhetőbb kategóriájában ez az arány egyértelműen nem megfelelő.

Az egészségügyi rendszer növekvő terhelése közepette a hatóságok felajánlották a védőoltást már felvett nyugdíjas orvosoknak, hogy visszatérhetnek a munkába – mondta Murasko.

A világon az ötödik, de lehet, hogy a negyedik

Összességében az orosz koronavírus-munkacsoport csaknem 7,9 millió megerősített esetet és 220 315 halálesetet regisztrált – ez a legmagasabb halálozási szám Európában. Hivatalosan Oroszország az ötödik a világon az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után a járvány által leginkább sújtott országok sorában.

Mindazonáltal a Roszstat állami statisztikai hivatal, amely azokat a haláleseteket is számolja, amelyeknél nem a vírust tekintik a fő halálozási oknak, sokkal nagyobb számú járvány okozta halálesetről számolt be – szerinte csak augusztusban körülbelül 418 000 ember halt meg Covid–19-ben. Ha ezt a magasabb számot használnák, Oroszország lenne a világ negyedik leginkább sújtott országa, megelőzve Mexikót.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG