Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszországnak kémkedtek a svéd teherautó-óriásnál


Scania-teherautók Svédországban. 2016. július 28.
Scania-teherautók Svédországban. 2016. július 28.

Svédországban egy bíróság szerdán három év börtönbüntetésre ítélt egy 47 éves férfit azért, mert Oroszországnak kémkedett: a Scania kamiongyártó cég titkos információit adta el.

A bíróság közölte: bűnösnek találta a férfit a teherautógyártótól származó titkos információk megszerzésében és eladásában a stockholmi orosz nagykövetség egyik tisztviselőjének. A bíróság ugyanakkor felmentette őt az alól a vád alól, hogy hasonló kémkedést folytatott a Geely tulajdonában álló Volvo Cars-nál is.

"Annak, hogy kémkedésért elítélhessenek valakit, szükséges feltétele, hogy Svédország biztonsága sérülhessen, ha az információ idegen hatalmak javát szolgálja" - áll a bíróság közleményében.

"A területi bíróság úgy ítélte meg, hogy ez a helyzet fennáll a Scaniától megszerzett információk esetében, ám nem bizonyítható a Volvótól gyűjtött értesülések tekintetében" - folytatódik a dokumentum.

A bíróság közleménye szerint a férfi rendszeresen kapott készpénzt az orosz nagykövetség tisztviselőjével tartott találkozóin, ez volt az általa szolgáltatott információ ellenértéke. Tettenérték, amikor egy étteremben 27 800 svéd koronát (csaknem 1 millió forintot) vett át az orosz diplomatától.

A férfi, aki tagadta a jogsértést, 2016-ban és 2017-ben tanácsadóként dolgozott a Volvo Cars-nál, 2018-ban és 2019-ben, őrizetbe vételéig pedig a Scania munkatársa volt. Ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fognak.

A Scania a Traton teherautógyártó tulajdonában áll.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG