Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: súlyos orosz veszteségek keleten, érik a csata Herszonért délen


Ukrán nő ül a kocsiban a családjával, miután elmenekültek az orosz megszállás alatt álló Herszonból. Zaporizzsja, 2022. november 5.
Ukrán nő ül a kocsiban a családjával, miután elmenekültek az orosz megszállás alatt álló Herszonból. Zaporizzsja, 2022. november 5.

Az ukrán erők számos orosz támadást vertek vissza a Donyec-medencében – közölte az ukrán hadsereg november 8-án. Zelenszkij elnök szerint az oroszok által naponta elszenvedett súlyos veszteségek rávilágítanak Moszkva támadó stratégiájának „őrültségére”.

A dél-ukrajnai Herszon városában Kijev azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az üresen maradt otthonokat fosztogatja, és civil ruhás katonákat telepít a lakásokba, miután arra számít, hogy Ukrajna támadást indít az invázió kezdetén elsőként orosz kézre került város visszafoglalására.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara napi jelentésében közölte, hogy keleten az orosz csapatok folytatták támadásaikat Bahmut, Avdijivka és Novopavlivka, az utóbbi hetek donyecki orosz offenzívájának fókuszpontjai ellen.

A hadsereg szerint ugyanakkor az orosz csapatok továbbra is folytatják a létfontosságú infrastruktúra és polgári célpontok ágyúzását Ukrajna különböző régióiban.

Zelenszkij november 7-én szokásos videóbeszédében a donyecki térségben zajló heves harcokat „a megszállók legnagyobb őrülete epicentrumának” nevezte.

Orosz panaszlevél a frontról

„Százan halnak meg naponta közülük – mondta Zelenszkij. – Az ukrán állások előtt a föld szó szerint tele van a megszállók holttestével.”

Zelenszkij arról is beszélt, hogy Pavlivka térségében orosz katonák panaszt tettek régiójuk, a Primorszkij terület kormányzójánál az orosz Távol-Keleten.

A CNN november 7-én arról számolt be, hogy a frontvonalból Oleg Kozsemjako területi kormányzónak küldött állítólagos levelében az orosz csendes-óceáni flotta 155. tengerészgyalogos dandárjának emberei azt közölték, hogy „érthetetlen csatában” vetették be őket Donyeckben, körülbelül háromszáz ember halt és sebesült meg négy nap alatt, miközben felszerelésük ötven százalékát is elveszítették.

Zelenszkij azt mondta, hogy a levélre válaszolva Kozsemjako azt írta, hogy a veszteségek „nem olyan nagyok”, és „eltúlozták őket”.

Szabotázs és fosztogatás

Herszonban, az Ukrajnát kettészelő Dnyeper folyó nyugati partjának egyetlen, orosz kézen lévő területén Moszkva elrendelte, hogy a civileknek távozniuk kell, mivel ukrán támadásra számítanak a város visszafoglalására.

A háború előtt csaknem háromszázezer lakosú Herszonban nincs áram és folyó víz – közölte mindkét fél.

Az oroszok által odahelyezett tisztviselők ukrán szabotázsra hivatkoznak, míg az ukrán tisztviselők szerint az oroszok másfél kilométernyi villanyvezetéket szereltek le.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők „polgári ruhába öltözve elfoglalják a civilek lakását, és megerősítik állásaikat az utcai harcokhoz”.

Az orosz erők „lakásokat és infrastrukturális létesítményeket fosztogattak és raboltak ki, felszereléseket, élelmiszereket és járműveket visznek el az Orosz Föderációba” – áll egy november 7-i jelentésben.

Az ukrán hadsereg november 8-i közleményében arról számolt be, hogy orosz légvédelmi létesítményt és lőszerraktárat talált el és orosz páncélosokat semmisített meg a herszoni területen található Beriszlav környékén. A közlemény szerint 32 orosz katona vesztette életét.

Az értesülést független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Készült a Reuters és a CNN tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG