Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nézze meg, merre kampányoltak, járták az országot a pártvezérek!


Térképre tettük a legnagyobb pártok kampányarcainak bő egy hónapos országjárását. Az eredmények alapján nagyon kilóg Magyar Péter kampányintenzitása, igaz, ő csak később tudta elkezdeni.

Emlékszik még, hogy mik voltak az aktuális közéleti témák fél éve, tavaly december elején? Vagy mondjuk hogy mik voltak a jellemző reklámok akkoriban? Ha már kevésbé, ne csüggedjen, manapság rengeteg inger éri az embert, és egy-egy ragadósabb kivételtől eltekintve pár hónap alatt eléggé megkopnak az üzenetek legtöbbünk emlékezetében.

A június eleji önkormányzati és európai parlamenti választások előtt épp ezért a mostani, az április-májusi időszak a legértékesebb a politikai kampányok számára, a pártoknak ilyenkor érdemes ellőniük a puskaporukat.

Anyagi erőforrásaikat tekintve Magyarországon még a parlamenti pártok között is előfordulhat több százszoros különbség, de vannak olyan, általában hatékony marketingeszközök, amelyek mindenkinek nagyjából hasonló mértékben állnak a rendelkezésére.

Az egyik ilyen bevett eszköz a párt fő kampányarcának személyes országjárása. Ebben a cikkben ezt mértük össze az április 1.–május 6. közötti időszakot nézve. Egészen pontosan azt, hogy a vizsgált időszakban a legnagyobb pártok legfőbb kampányszemélyei mely településekre látogattak el szervezett módon kampánykörútjuk során.

A pártok közül a Fideszt, azaz kampányarcaként Orbán Viktort, a Tisza Pártot és Magyar Pétert, a Momentumot és Donáth Annát, a DK-t és Dobrev Klárát, illetve a Mi Hazánkat és Toroczkai Lászlót vizsgáltuk. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem tartott pártelnöki országjáró turnét ez alatt az időszak alatt.

Voltak, akiknek teljesen nyilvános fellépési listájuk volt, de olyan is előfordult, ahol közösségi médiás megjelenésekből lehetett csak összerakni az időszak alatti rendezvényeket, így nem kizárt, hogy nem mindenkinél teljes a lista, ha nem dokumentáltak minden alkalmat nyilvánosan – még ha ez politikai marketingtúráknál kevésbé valószínű is.

Ha egy politikus egy helyszínt (jellemzően például Budapestet) többször is felkeresett kampányfellépései során, a települést csak egyszer szerepeltettük a térképen.

Az eredményekből az tűnhet fel elsőre, hogy Magyar Péter a Tisza Pártból mennyivel nagyobb intenzitással rótta a településeket, mint versenytársai, egy nap akár négy-öt helyszínen is fellépve. Ehhez persze hozzátartozik, hogy egész mozgalma idén tavasszal alakult.

A többi pártelnök ugyanis jellemzően már ősszel is hasonló, kampányjellegű országjárást folytatott, és többé-kevésbé azt az utazási tempót folytatták a vizsgált időszak alatt is.

Érdemes hozzátenni, hogy Donáth Annának és Dobrev Klárának EP-képviselői kötelezettségei is voltak Brüsszelben, Orbán Viktornak pedig miniszterelnöki feladatai nehezítették meg, hogy gyakrabban szónokoljon szerte az országban.

Orbán egyébként annyiban kakukktojás, hogy az ő fellépéseiről csak egy szűkebb kör tudhatott előre, a nyilvánosság nem. A választók ezért jellemzően csak utólag értesülhettek arról, ha a miniszterelnök valahol fellépett, általában kis közönség előtt.

Emellett az is megfigyelhető, hogy a szereplők általában elkerülték egymást. Láthatóan nem szerveztek egymásra egy városban, vagy ugyanaznap egymás közelében kampányfellépést.

Mindez persze csak a kampány egyik szelete, az említett politikusok egyike sem állt le az országjárással a vizsgált bő egy hónapos időszak után sem, sőt nem lenne meglepő, ha májusban a legtöbb szereplő gyorsítana a látogatás tempóján.

Frissítés: Cikkünk első verziójában Magyar Péter országos túrájának három állomása lemaradt az ábrákról, ezért elnézést kérünk, a cikket és az ábrákat május 10-én frissítettük.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG