Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Körbeölelték Budapestet – Országos pedagógussztrájk és újabb élőlánc


Élőlánc a tanárokért és a jobb oktatásért Budapesten 2022. október 5-én
Élőlánc a tanárokért és a jobb oktatásért Budapesten 2022. október 5-én

A két nagy pedagógusszakszervezet, vagyis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete hirdetett október 27-re országos sztrájkot. Élőláncot is szerveztek, a tervek szerint ezúttal a Petőfi híd és a Margit híd között, a budai és a pesti oldalon is, mintegy körbeölelve Budapestet.

Az élőláncot az Egységes Diákfront szervezte, reggel háromnegyed 7 és háromnegyed 8 között tartott. Felosztották az egyes fővárosi tankerületekhez tartozó iskolák között a körút egyes szakaszait, ezeken a helyszíneken álltak össze élőlánccá a demonstrálók. Polgári engedetlenségi akciókat és gördülő sztrájkot is tartanak ma országszerte a tiltakozó pedagógusok.

Törley Katalin, a polgári engedetlenség miatt a Kölcsey gimnáziumból elbocsátott tanárnő a Telex tudósítása szerint a Tanítanék Mozgalom és a PDSZ zászlaja alatt tartott sajtótájékoztatót fél 8-kor a Margit híd budai hídfőjénél. Egyebek között arról beszélt, hogy október eleje óta nem rúgtak ki újabb tiltakozó tanárokat, ami szerinte azoknak diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek, szolidáris tömegeknek és alulról szerveződő csoportoknak köszönhető, akik kiállnak a tanárok mellett.

Arról is beszélt, hogy több száz tanár polgári engedetlenséggel folytatja a tiltakozást a sztrájkjog kiüresítése miatt. Hozzátette: ő maga is a tiltakozás e formáját tartja a legjobb megoldásnak a jelenlegi helyzetben.

Levelet kaptak Maruzsa államtitkártól, és máris bejelentették az újabb sztrájkot

Nagy Erzsébet a PDSZ és Gosztonyi Gábor a PSZ képviseletében közölte: levelet kaptak Maruzsa Zoltán oktatási államtitkártól arról, hogy november 7-én újabb sztrájkbizottsági egyeztetés lesz.

Ezt megelőzően, november 2-án vitanap lesz a parlamentben az oktatás és a tanárok helyzetéről, ezen a tervek szerint sok pedagógus részt fog venni.

November 18-án újabb sztrájk lesz, 22-én, a magyar közoktatás napján pedig demokráciaórákat tartanak a diákoknak. November 26-án a Kossuth téren tartanak „valódi nemzeti konzultációt” az oktatás ügyéről.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG