Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Párton kívüli polgármesterjelöltet indíthat a Fidesz Szombathelyen


Szombathely 2019 óta ellenzéki vezetésű város
Szombathely 2019 óta ellenzéki vezetésű város

A Nyugat.hu információi szerint párton kívüli jelöltet indít a jövő évi önkormányzati választáson a polgármesteri pozícióért a Fidesz Szombathelyen. Ő Horváth Bianka, aki eddig nem vett részt aktívan a politikában, és akinek férje Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke.

Emlékeznek Mátyás király és az okos lány meséjére? Amikor vitt is meg nem is ajándékot a királynak a főszereplő. A történet azt a döntési helyzetet idézi fel, amikor valamit látszólag teljesítünk, de úgy, hogy közben mégsem. Úgy tűnik, hogy valami hasonlóra készül a szombathelyi Fidesz a jövő évi önkormányzati választásokon. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a jelenlegi polgármester, Nemény András népszerű, és a hivatalban lévő polgármesterek mindig előnnyel indulnak újra.

Czeglédy Csaba osztálytársa volt

Horváth Bianka szombathelyi származású, a városban érettségizett. Két későbbi alpolgármesterrel is együtt járt iskolába, Czeglédy Csaba osztálytársa, Marton Zsolt iskolatársa volt.

Horváth Bianka előad egy konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. március 29-én
Horváth Bianka előad egy konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. március 29-én

Horváth közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, 2017-től 2023-ig a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja volt. Családja egy kereskedelmi üzletlánc tulajdonosa. Édesapjáról az Átlátszó írta meg, hogy az ő cégétől bérelt irodát Hende Csaba országgyűlési képviselő. Információink szerint már Hende és a helyi Fidesz is elfogadta Horváth Bianka jelölését, de a végső döntést a pártvezetés, illetve maga Orbán Viktor mondja majd ki.

Hendének nem kellett a legnépszerűbb jelölt

A Fidesz esélyes szombathelyi polgármesterjelöltet keresve első körben a saját, más feladatban már teljesítő emberei között nézett szét. Adta magát jelöltként Illés Károly, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője. Információink szerint ő maga nem is akar indulni, de ettől még elgondolkodtak rajta.

Melega Miklós városi képviselő, levéltáros és intézményvezető is jelölt volt egy ideig. Ő KDNP-s, ez a jelenlegi helyzetben talán még pluszpont is lehet.

Szóba került Balázsy Péter, a megyei közgyűlés jegyzője, aki 2019-ben már volt a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje, a választáson nem sokkal, de alulmaradt a jelenlegi polgármesterrel, Nemény Andrással szemben. Balázsyt viszont Hende Csaba nem támogatja, márpedig Hendének – választókerületi elnökként – döntő szava van a jelöltek kiválasztásában. A Nyugat.hu információi szerint a Fidesz helyi közvélemény-kutatásának eredményei alapján Balázsy a legnépszerűbb hármójuk között.

Balázsy Pétert nem támogatja Hende Csaba
Balázsy Pétert nem támogatja Hende Csaba

A pártonkívüli elviheti a kudarcot is

A Fidesz megpróbálkozott egy másik pártonkívülivel is, úgy tudjuk, egy ideig Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori megbízottja is szóba került, de kiderült, hogy kevesen ismerik, így gyorsan váltottak.

A szombathelyi városháza épülete
A szombathelyi városháza épülete

A Fidesz az időközi választásokon már több helyen is indított párton kívüli jelöltet, főleg olyan helyeken, ahol az ellenzéki jelöltnek volt nagyobb esélye. Többek szerint ennek oka egy olyan stratégia, amely szerint ha borítékolható a vereség, inkább egy pártonkívüli viselj el, ne „amortizáljanak le” egy régi párttagot.

Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG