Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaesett a gyógyászati segédeszközök felírása a korrupció miatt indított rendőrségi akciók kezdete óta


Kerekesszékek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti logisztikai bázisán 2023. február 14-én (képünk illusztráció)
Kerekesszékek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti logisztikai bázisán 2023. február 14-én (képünk illusztráció)

A tavaly ősz óta zajló büntetőeljárásokban eddig húsz orvost, tizennyolc cégvezetőt, kilenc alkalmazottat és négy orvosi asszisztenst gyanúsítottak meg, közülük hetet le is tartóztattak.

A terület korrupciómentesítésére indított rendőrségi akciók mellett a kormány is szigorította a vényírási szabályokat. Június 1-jétől eszköz rendelésekor a felíró orvosnak fotót kell készítenie kötszerek esetében a sebről, az ortopéd cipők esetén pedig a lábról, bemutatva a deformitását – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozók szerint mindkét intézkedés bizonytalanságot kelt a betegellátásban. Vannak olyan orvosok, akik már akkor sem mernek költségesebb eszközt felírni egy betegnek, ha jogosult lenne rá.

Az ortopéd cipők forgalma 39 százalékkal, az alsóvégtag-ortézisek 32 százalékkal, míg a gerincortézisek forgalma 31 százalékkal esett vissza – idézi a lap a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) adatait.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) adatai szerint a legnagyobb volumenben, 2,5 milliárd forinttal a gyógycipőknél csökkent az első hét hónapban a kifizetett támogatás. A kötszerek felírásának visszaesése miatt 15 százaléknyi, a felfekvés elleni eszközök esetében 55 százaléknyi támogatás maradt el.

Az OSZ szerint ebben szerepe van a Nemzeti Védelmi Szolgálat által elindított rendőrségi eljárásoknak. Az indokolt felírások is visszaestek.

Szakemberek szerint sokan azért nem írnak receptet, mert nem tudják lefotózni a sebet, vagy deformált testrészt, vagy ha meg is történik, a képet nem tudják feltölteni az E-TÉR-be.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG