Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Örülnek Banksy falfestményének az ukrajnai Horenkában


Tatyana Reznyicsenko elsírja magát, miközben szomszédjával beszélget Banksy műve előtt Horenkában 2022. november 19-én
Tatyana Reznyicsenko elsírja magát, miközben szomszédjával beszélget Banksy műve előtt Horenkában 2022. november 19-én

A neves graffitiművész legújabb alkotása egy forró fürdőt vevő férfit ábrázol egy lerombolt ház falán a Kijevtől északnyugatra lévő településen, amit a helyiek nagyra értékelnek a tél közeledtével.

„Számomra ez a megtisztulást jelenti az Oroszországi Föderáció mocskától. Emiatt a falfestmény miatt úgy érzem magam, mintha megtisztultam volna mindattól, amivel bepiszkoltak minket” – jelentette ki a 43 éves Tatyana Reznyicsenko a Reuters hírügynökség helyszíni tudósítójának nyilatkozva.

A graffiti egyike annak a hét műnek, amelyet igazoltan Banksy készített Ukrajnában.

A környéken élő nő elmondta, hogy a művészt és csapatát behívta a lakásába egy csésze kávéra, mivel kint fagyos volt az idő aznap, amikor érkeztek.

Otthonában most nincs se fűtés, se áram, se vezetékes víz, mindössze egy fatüzelésű kályhája van.

„Itt a tél, és nem tudjuk, mi vár ránk. A tűzoltók hoztak vizet, de meg fog fagyni, hacsak nem visszük be” – mondta, hozzátéve, hogy a problémák ellenére ki fognak tartani.

Az invázió kezdeti szakaszában itt húzódott a frontvonal, így számos épület a földdel vált egyenlővé Horenkában, azonban a megszálló orosz csapatok később visszavonultak a területről.

„Az ukránok mindenhez tudnak alkalmazkodni. Nincs világítás? Nem gond. Vannak gyertyák, vannak alternatív áramforrások, például külső akkumulátorok” – tette hozzá Reznyicsenko szomszédja, Olena Kulinovics.

„Amikor a szomszédban van áram, akkor átmegyünk, feltöltjük a telefonokat, a külső akkumulátorokat. Nincs víz? Rendben van. Még ha a kormány nem is segít, megszerveztük a vízszállítást” – közölte.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG