Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orvosi Nobel-díj: a nyertesek elsőre fel sem vették a telefont


A három díjazott (balról jobbra): Harvey Alter, Briton Michael Houghton és Charles Rice.
A három díjazott (balról jobbra): Harvey Alter, Briton Michael Houghton és Charles Rice.

Két amerikai és egy brit kutató, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja idén az orvosi Nobel-díjat a hepatitis C vírus felfedezéséért. Az elismerés annyira váratlanul érte a tudósokat, hogy elsőre fel sem vették a telefont.

Helyi idő szerint hajnali háromnegyed 5-kor csörrent meg Harvey J. Alter telefonja. Az amerikai tudós csak a hívó harmadik próbálkozására vette fel a telefont, meglehetősen dühösen.

Mérge gyorsan elszállt, amikor kiderült, hogy az orvosi Nobel-díjat odaítélő bizottság titkára hívta a hírrel: másik két társával ő kapja idén az elismerést. Mint Thomas Perlmann elmondta, mind Harvey J. Alter, mind Charles M. Rice “alig találták a szavakat, nagyon meglepődtek, rendkívül boldogok voltak, élmény volt velük beszélni, bár nem vették fel elsőre”.

“Nem hiszed, hogy ilyesmi megtörténhet. Ebben az őrült Covid-évben, amikor minden a feje tetejére állt, ez szép fordulat számomra” - mondta Harvey J. Alter, aki egyébként az MTI összeállítása szerint 1988-ban még verset is írt a felfedezésről.

A Nobel-díj bizottságának indoklása szerint a három kutató eredményei döntő jelentőségűek voltak a vér útján terjedő májgyulladás (hepatitis) elleni küzdelemben. A hepatitis világszerte jelentős egészségi probléma, amely májzsugort és májrákot is okozhat.

A kutatók (és a mögöttük álló csapat) munkája lehetővé tette vírustesztek és gyógyszerek kifejlesztését, és ezáltal emberéletek millióinak megmentését. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint több mint 70 millió hepatitis C vírusfertőzött van, és évente négyszázezren halnak bele a fertőzés szövődményeibe.

XS
SM
MD
LG