Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összecsapások Jeruzsálemben a hétfői óvárosi felvonulás előtt


Egy palesztin tüntető Jeruzsálemben 2021. május 9-én.
Egy palesztin tüntető Jeruzsálemben 2021. május 9-én.

Az izraeli rendőrség palesztin tiltakozókkal csapott össze hétfőn Jeruzsálem Óvárosában. Ez már a sokadik konfliktus a feszültségek miatt robbanás felé közelítő városban.

Az erőszak az Al-Aksza mecsetnél, Jeruzsálem Óvárosában, a konfliktus érzelmi középpontjában történt, ahol az utóbbi időben rendszeresek az összecsapások a palesztinok és az izraeli hatóságok között. Az elmúlt napokban palesztinok százai és két tucat rendőr sérült meg.

Hétfő reggel a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal lőtték a tüntetőket, akik kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket. A rendőrök szerint a mecsetből is köveket dobáltak a szomszéd utcákra. A palesztinok azt állítják, hogy a rendőrök a tömegbe lőtték a hanggránátokat.

Az iszlám hatóság szóvivője szerint emberek tucatjai sérültek meg, a Palesztin Vöröskereszt három kórházba szállított emberről számolt be.

A városrész, amit a zsidók Szent Hegynek, a muszlimok pedig Templom-hegynek neveznek, a judaizmus legszentebb, az iszlámnak pedig a harmadik legszentebb helye. Ez az epicentruma az izraeli-palesztin konfliktusnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőre zárt tárgyalást hívott össze a növekvő jeruzsálemi feszültség miatt. A megbeszélést a testület arab tagja, Tunézia kérte.

Korábban a rendőrség lezárta a zsidók elől az Al-Aksza mecsethez vezető utat hétfőn, ami az izraelieknek Jeruzsálem Napja zászlós felvonulással az Óvárosban és annak muszlim negyedében. A felvonulók Kelet-Jeruzsálem 1967-es Izrael általi annexióját ünneplik ekkor.

A rendőrségi az időszakos tiltást néhány órával a menet indulása előtt vezette be. A felvonulást a palesztinok nagy része a vitatott hovatartozású város fölötti zsidó hegemónia provokatív megnyilvánulásának tartja.

A rendőrség engedélyezte a menetet a növekvő aggodalmak ellenére, melyek a feszültség további kirobbanásától tartanak.

Idén a felvonulás egybeesik a muszlim szent hónap, a Ramadán idejével, amit a vallási érzékenységek növekedése kísér, és hetekig tartó összecsapásokhoz vezetett az izraeli rendőrség és palesztinok között Jeruzsálemben.

Tömegkatasztrófa egy izraeli vallási ünnepen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:44 0:00

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG