Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összeférhetetlenségi ügy miatt lemondott a BBC elnöke


Richard Sharp lemondásáról szóló bejelentés egy tévéképernyőn a BBC londoni központjában 2023. április 28-án
Richard Sharp lemondásáról szóló bejelentés egy tévéképernyőn a BBC londoni központjában 2023. április 28-án

Richard Sharp kinevezése előtt nem sokkal egy hitel garanciavállalásának megszervezésében segített Boris Johnson akkori brit kormányfőnek, amiről az eljárás során elfelejtett beszámolni.

A brit közszolgálati médiatársaság vezetőjén nagy volt a politikai nyomás, amióta kiderült, hogy néhány héttel 2021-es kinevezése előtt nyolcszázezer font (mintegy 340 millió forint) értékű hitelhez segítette a volt miniszterelnököt.

Sharpot – aki előzőleg a JP Morgan és a Goldman Sachs globális befektetési bankcsoportnál is dolgozott – a kormány javasolta a BBC elnöki tisztségére.

A 67 éves férfi elismerte, hogy figyelmetlenségből megsértette a szabályokat, és bejelentette, hogy „a BBC érdekeit szem előtt tartva” lemond pozíciójáról.

„Úgy érzem, hogy ez az ügy elterelheti a figyelmet a vállalat kiváló munkájáról, ha a tisztségemben maradok a megbízatásom végéig” – jelentette ki.

Az elnök június végéig a társaság élén marad, amíg tart utódjának kiválasztása.

A pénteken közzétett jelentés szerint Richard Sharp elmulasztott beszámolni a BBC megfelelő testülete előtt az esetleges összeférhetetlenségről.

„Fennáll annak kockázata, hogy úgy tűnhet, azért javasolták Sharp úr kinevezését, mert segített a volt miniszterelnöknek egy magánjellegű anyagi ügyben” – mutattak rá.

Ellenzéki politikusok a BBC pártatlanságának aláásásával vádolták meg a konzervatív kormányt. „Ez a szabálysértés elmondhatatlan károkat okoz a BBC megítélésének, súlyosan aláássa a függetlenségét a konzervatívok etikátlanságának és mutyizásának eredményeként” – húzta alá Lucy Powell munkáspárti szóvivő.

A már több mint százéves brit közszolgálati adót reklámbevételekből, illetve a háztartások által fizetett licencdíjakból tartják el, tehát a BBC nem közvetlenül a kormánytól kapja a működéséhez szükséges anyagi forrásokat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG