Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összehangolt álhírtámadást függesztett fel a Twitter és a Facebook a választások alatt


Főleg az amerikai jobboldal felé húzó, hamis információkkal összehangoltan támadó szereplőket függesztettek fel.

Számos fiókot függesztett fel a választások alatt a Twitter és a Facebook, jelentette a Reuters és az AFP.

A november 3-án felfüggesztett szereplők többségében az amerikai jobboldallal szimpatizáltak, és olyan híreket igyekeztek terjeszteni az amerikai választásokról, amelyek nem feleltek meg az említett közösségi média platformok nyilvános posztolási szabályainak. A felfüggesztett fiókok híreinek egy részét így is idézte és átvette az orosz média.

A Twitter azt közölte, hogy a fiókok összehangolt posztolás miatt lettek felfüggesztve. Szerintük az érintett szereplők önállónak tüntették fel magukat, miközben azonos tartalmakat szórtak vagy más, rejtetten automatizált tevékenységet folytattak.

Álveszéllyel riogattak

Az egyik ilyen, a több mint 78 ezer követővel bíró SVNewsAlerts fiók témaválasztásában például a választások kapcsán zavargásokra figyelmeztette az olvasóit, és más, a választások biztonságával foglalkozó kérdést tárgyalt. Emellett álhíreket osztott meg a Demokrata Pártról és Donald Trump republikánus elnök gyűléseire és beszédeire hívta fel a figyelmet.

A valóságban egyébként a választás napján nem, vagy alig jelentettek komoly zavarokat a szavazóhelyiségek körül. A felfüggesztett fiókok között olyan nevűek voltak még, mint az FJNewsReporter, Crisis_Intel vagy a Faytuks.

Álhírek és az amerikai választás: mit tehetnek a közösségi oldalak?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Mind az SVNewsAlerts és a Faytuk oldalak tweetjeit több tucatszor idézte közben az orosz állam által irányított média, a Russia Today vagy Sputnik. A Facebook sem minősített valódinak számos amerikai oldalhoz kötődő fiókot, így például az SV News-t vagy az FJ News-t.

Sputnik, RT
Az említett médiakiadványoknak nem először gyűlik meg a bajuk a Facebookkal. Tavaly például egy csapásra 289 oldalt és 75 fiókot törölt a Facebook arra hivatkozva, hogy ezek önálló kelet-európai híroldalaknak látszanak a fogyasztóknak, de valójában az orosz állami Sputnik munkatársai kezelik őket. Az oldalakat összesen legalább 790 ezer ember követte.


Az amerikai hírszerző szolgálatok már korábban megállapították, hogy Oroszország beavatkozott az előző választásokba az USA-ban. Ezt szerintük többek közt a közösségi médiás módszereik révén sikerült elérniük. Az orosz kormány viszont tagadta ezt akár az amerikai vagy bármely más külföldi választással összefüggésben.

Az amerikai közösségi média platformok közül a Twitter, a Facebook és a Youtube a 2020-as választások során a korábbiaknál nagyobb figyelmet akart fordítani az álhírekre és a manipulációs kísérletekre.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG