Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Osztozunk a fájdalmatokban” – Ukrajnában harcoló katonák édesanyáival találkozott Putyin


Érzelmes búcsú Oroszországban a mozgósítás elrendelése után, 2022. szeptember 22-én
Érzelmes búcsú Oroszországban a mozgósítás elrendelése után, 2022. szeptember 22-én

Vlagyimir Putyin elnök Ukrajnában harcoló katonák édesanyáival találkozott pénteken, és azt mondta nekik, hogy ő és az egész orosz vezetés osztozik a szenvedésükben.

Az ukrajnai háborúban az Egyesült Államok szerint mindkét oldalon több tízezer katona vesztette életét vagy sebesült meg, az orosz invázió pedig az 1962-es kubai rakétaválság óta a legnagyobb konfrontációt robbantotta ki Moszkva és a Nyugat között.

Orosz katonák százezreit küldték harcolni Ukrajnába – köztük a több mint háromszázezer tartalékos egy részét is, akiket Putyin szeptemberben meghirdetett mozgósítása keretében hívtak be.

Az anyák csoportjával egy teával, süteményekkel és friss bogyós gyümölcsökkel megrakott asztal körül ülve Putyin azt mondta, hogy Moszkva osztozik azok fájdalmában, akik elvesztették a fiukat.

„Szeretném, ha tudnák, hogy én személy szerint és az ország teljes vezetése osztozunk a fájdalmukban” – mondta Putyin.

„Megértjük, hogy semmi sem pótolhatja egy fiú elvesztését – különösen egy anya számára – mondta Putyin, nehezen lélegezve és gyakran megköszörülve a torkát. – Osztozunk ebben a fájdalomban.”

Ehhez kapcsolódóan: A belarusz anyák igyekeznek „elbújtatni gyerekeiket”, hogy ne menjenek Ukrajnába

Az anyák meghallgatták Putyin megjegyzéseit, de azokat a szavakat, amelyeket ők intéztek az elnökhöz, nem mutatta a felvételről sugárzott televíziós klip.

Putyin arról is beszélt az anyáknak, hogy ne higgyenek el mindent, amit a televízióban látnak vagy az interneten olvasnak, mert, mint mondta, sok álhír kering a konfliktussal kapcsolatban.

Putyin közölte: nem bánta meg, hogy elindította Oroszország „különleges katonai műveletét” Ukrajna ellen, és a háborút vízválasztó pillanatnak nevezte, amikor is Oroszország végre szembeszállt az arrogáns nyugati hegemóniával a Szovjetunió 1991-es bukását követő évtizedek megaláztatásai után.

Ukrajna és a Nyugat szerint Putyinnak nincs igazolása arra, amit ők birodalmi típusú megszálló háborúnak minősítenek. Ukrajna közölte: addig fog harcolni, amíg az utolsó orosz katonát ki nem kergeti a területéről.

Ukrajna nem hozza nyilvánosságra a veszteségeit. Oroszország legutóbb szeptember 21-én közölt ilyen adatokat, amikor Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy 5937 orosz katonát öltek meg a háborúban, de ez a szám messze elmarad a legtöbb nemzetközi becsléstől.

Az Egyesült Államok legfelsőbb tábornoka november 9-én úgy becsülte, hogy Oroszországnak és Ukrajnának is több mint százezer katonája vesztette életét vagy sebesült meg.

A háborúban elesett katona rokonai azt mondták, hogy a Kreml figyelmen kívül hagyta a kérésüket egy hasonló találkozóra.

„Az anyák a »helyes« kérdéseket teszik fel, amelyekről előzetesen egyeztettek” – írta Olga Cukanova, az Anyák és Feleségek Tanácsának vezetője a találkozó előtt Telegramon.

„Vlagyimir Vlagyimirovics – férfi ön, vagy mi? Elég bátor ahhoz, hogy szemtől szembe, nyíltan találkozzon velünk, nem az előre egyeztetett nőkkel és anyákkal, akik a zsebében vannak, hanem valódi nőkkel, akik különböző városokból utaztunk ide, hogy találkozzunk önnel? Várjuk a válaszát” – írta Cukanova.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG