Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Osztrák férfit tartanak őrizetben Afganisztánban


Börtön az afganisztáni Hoszt tartományban (képünk illusztráció)
Börtön az afganisztáni Hoszt tartományban (képünk illusztráció)

Fogva tartanak Afganisztánban egy osztrák férfit, aki még májusban utazott az ázsiai országba – közölte kedden az osztrák külügyminisztérium.

A tárca az amerikai AP hírügynökség kérdésére e-mailben erősítette meg a letartóztatás hírét, és megjegyezte, hogy Ausztria régóta eltanácsolja polgárait az afganisztáni utazástól.

Adatvédelmi okokból a minisztérium a férfi kilétét nem árulta el, és további részleteket sem közölt, de azt igen, hogy „aktívan keresik a megoldást”, amióta tudomást szereztek a letartóztatásról, és rendszeres kapcsolatban állnak a családjával.

A Der Standard című osztrák napilap, amely elsőként számolt be az esetről, azt írta, hogy a férfi a nyolcvanas éveiben járó veterán szélsőjobboldali szélsőséges, társalapítója volt egy 1988-ban betiltott kisebb szélsőjobboldali pártnak, a Nemzeti Demokrata Pártnak.

Hozzátette, hogy a férfi már több hete fogoly, röviddel azután vették őrizetbe, hogy egy szélsőjobboldali magazin megjelentette egy cikkét Vakáció a tálibokkal címmel. Ebben kedvező képet festett az afganisztáni életről a tálibok uralma alatt. Az újság szerint kémkedéssel vádolják. Ügyét osztrák neonácik hozták nyilvánosságra Telegram-csatornákon keresztül.

A tálibok 2021 augusztusában foglalták el Afganisztánt, néhány héttel azelőtt, hogy az Egyesült Államok és a NATO csapatai húsz év háború után befejezték kivonulásukat az országból.

A Der Standard szerint az osztrák férfi – akit Herbert F.-ként említenek – szívesen utazott veszélyes helyekre, a nyolcvanas években már járt Afganisztánban is, néhány évvel ezelőtt pedig látogatást tett az Iszlám Állam ellen harcoló kurdoknál Szíria északi részén.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG