Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Osztrák herceg lőhette ki Románia legnagyobb medvéjét


Medverezervátum Romániában (Képünk illusztráció)
Medverezervátum Romániában (Képünk illusztráció)

Környezetvédelmi aktivisták szerint egy osztrák vadász hétezer euróért ölte meg Románia legnagyobb medvéjét, ami szerintük orvvadászatnak számít.

Arthurt, a 17 éves hím barnamedvét Románia középső részén, Kovászna megyében lőtték ki a múlt hónapban, és a román Agent Green nevű civil szervezet május 5-i közleménye szerint Emanuel von und zu Liechtenstein herceg húzta meg a ravaszt.

A szervezet vezetője, Gabriel Paun elmondta, hogy a 32 éves osztrák szerintük azután ölte meg Arthurt, miután a környezetvédelmi minisztérium külön engedélyt adott ki egy kölykökkel rendelkező nőstény medve kilövésére. Egy gazda szerint ugyanis az állat nagy kárt tett a takarmánynövényekben.

Emanuel herceg nem kommentálta a hírt. Tánczos Barna román környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán.

Engedélyt lehet kérni a károkozó medvék kilövésére

A károkozó medvék miatt szinte naponta érkeznek panaszok a környezetvédelmi tárcához, és kérelmek az állatok kilövésére mondta Tánczos, aki „rendkívül bonyolultnak" nevezte az esetet.

Romániában található az Európai Unió legnagyobb barnamedve populációja. A medvevadászat az országban tilos, kivéve, ha az állatok közvetlen veszélyt jelentenek a növény- és állattenyésztésre.

A román kormány 2016-ban betiltotta a nagyragadozók, például a medvék és a farkasok trófeavadászatát, de az ezt követő kormányok több esetben is kivételt tettek a populáció csökkentése érdekében.

Becslések szerint napjainkig csaknem 1 400 medvét öltek meg a vadászok, akik állítólag hajlandóak akár 15 ezer dollárt is fizetni egy-egy trófeáért.

A minisztérium vezetését tavaly év végén átvevő Tánczos szorgalmazta a medvevadászat tilalmának enyhítését, azzal érvelve, hogy a medvepopuláció száma egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre.

A kormányt bírálók szerint azonban valójában arról van szó, hogy a medvevadászatok hivatalos engedélyezése jó üzlet, a medvék pedig csak azért hatolnak be az emberek lakóhelyeire, mert mind a törvényes, mind az illegális intenzív fakitermelés csökkentette az állatok élőhelyét, Románia erdőit.

„Ez orrvadászatnak minősül"

„A testméretei alapján megállapítottuk, hogy Arthur 593 pontot ért a 600-ból, ami a trófeavadászatban elérhető maximális pontszám" – mondta Paun.

„Kíváncsi lennék, hogyan tévesztett össze a herceg egy kis, kölykökkel rendelkező nőstényt, amely általában a falvakba is bemerészkedik, egy hatalmas hímmel, amely az erdő mélyén él."

A környezetvédő aktivista szerint „nyilvánvaló", hogy a vadász nem azért utazott Romániába, hogy megoldja a falusiak problémáját, hanem azért, hogy megszerezzen egy hőn áhított trófeát.

„Ez orrvadászatnak minősül" – tette hozzá Paun.

A VGT nevű osztrák környezetvédelmi civil szervezet aktivistája, Ann-Kathrin Freude a medve megölését „Ausztria szégyenének" nevezte.

„Hihetetlen, hogy befolyásos osztrákok más országokban sok pénzért cserébe védett állatokra vadászhatnak!" – közölte egy nyilatkozatban.

Romániában a hivatalos adatok szerint a barnamedvék száma meghaladja a 6 ezret, de a valós szám azonban ettől eltérő lehet. Egyes környezeti csoportok azzal érvelnek, hogy számuk akár kétezerrel kevesebb is lehet, viszont a vadásztársaságok a számukat 10 ezerre becsülik.

A medvék kóborolni járnak hozzánk, a farkasok már megtelepedtek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:09 0:00

XS
SM
MD
LG