Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

580 milliárd forintnyi bírság egy orosz cégnek egy környezetszennyezési ügyben


A hőerőműben található tartályából 21 ezer tonna dízel szivárgott ki tavaly májusban.
A hőerőműben található tartályából 21 ezer tonna dízel szivárgott ki tavaly májusban.

Egy szibériai bíróság rekordméretű büntetést szabott ki a Norilsk Nickel fémipari mamutvállalatra az orosz sarkvidéki területen történt masszív tavalyi dízel-szennyezés miatt.

Több, mint 146 milliárd rubelt, azaz 580 milliárd forintnak megfelelő büntetést kell kifizetnie az Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanyin tulajdonában lévő Norilsk Nickel nevű cégnek egy tavalyi ipari baleset miatt. A fémipari vállalat egy hőerőműben található tartályából 21 ezer tonna dízel szivárgott ki tavaly májusban.

Az eset a cég nevében is szereplő Norilszk szibériai városban történt, 2020. májusában.

Egy krasznojarszki bíróság pénteken az orosz történelem eddigi legnagyobb bírságát szabta ki a cégre és úgy rendelkezett, hogy az összeg nagy részét a szövetségi költségvetésbe kell befizetni. Egy kisebb részt, 1,3 milliárd rubelt, azaz nagyjából 5 milliárd forintot a norliszki városi költségvetésnek kell átutalni.

Harc a hulladékégető és a hamu miatt Szófiában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Olvad a permafroszt – ezzel védekezett a szennyező

Az orosz környezetvédelmi hatóság, a Roszprirodnadzor eredetileg valamivel magasabb összegű, 148 milliárd rubeles kártérítést sürgetett. A norliszki szennyezés az északi sarkkör egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája volt.

A hőerőmű a Norlisk Nickel – a világ legnagyobb nikkel és palládium gyártója – leányvállalata tulajdonában van. A cég azzal magyarázta a katasztrófát, hogy megsüllyedtek a tartály tartóoszlopai az általában folyamatosan fagyott talaj, a permafroszt olvadása miatt.

Az orosz nukleáris és környezetvédelmi felügyelőszerv, a Rosztyehnadzor viszont novemberben úgy találta, hogy a katasztrófát „egymással összefüggő technikai és szervezeti szabálysértések okozták, melyeket a tartály konstrukciója és működtetésre során követtek el.

A szennyezést követően Vlagyimir Putyin elnök szükségállapotot rendelt el. A Norilsk Nickel először vállalta a mentesítési költségeket, később viszont a környezeti kárt megkérdőjelezve vitába szállt a környezetvédelmi hatósággal. A vállalat a most megítélt 146 milliárd rubeles kártérítési összeggel szemben csak 21 milliárdos kárt ismert el a bíróságon.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG