Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötven százalékkal nőtt a meggyilkolt újságírók száma 2022-ben


Az ENSZ szerint 2022-ben nyolcvanhat újságírót gyilkoltak meg, tehát átlagosan négynaponta egyet. A kép illusztráció, Koszovóban készült
Az ENSZ szerint 2022-ben nyolcvanhat újságírót gyilkoltak meg, tehát átlagosan négynaponta egyet. A kép illusztráció, Koszovóban készült

Másfélszeresére nőtt tavaly a korábbi évhez képest azon médiamunkások száma világszerte, akiket foglalkozásuk miatt öltek meg. A legtöbb ilyen esetet Ukrajnában és Mexikóban jegyezték fel.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet friss jelentése szerint 2022-ben regisztrálták a legtöbb újságíró-gyilkosságot 2018 óta.

A dokumentált legalább hatvanhét áldozat közül minimum negyvenegyet munkája miatt öltek meg, a többi esetben még vizsgálják az indítékot.

Ukrajnában tizenöt riporter erőszakos haláláról tudni, ezt Mexikó (tizenhárom) és Haiti (hét) követi.

„Az újságírók Ukrajnában óriási kockázatokkal néznek szembe. A sajtó képviselői gyakran sebesülnek meg becsapódó repeszek miatt, miközben a konfliktusról tudósítanak, egyesek pedig arról számoltak be, hogy az orosz erők célba vették őket” – húzta alá a CPJ.

Ehhez kapcsolódóan: „Leírták, hogyan fogok kínok között meghalni” – Ukrán újságíró az elrablásáról és fogságáról

Rámutattak, hogy a mexikói gyilkosságokat a büntetlenség kultúrája jellemzi és táplálja, illetve hogy Haitiben többen a bandaháborúk közepette vesztették életüket, két újságírót azonban rendőrök lőttek agyon.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) nemrég közölte, hogy 2022-ben nyolcvanhat újságírót gyilkoltak meg, tehát átlagosan négynaponta egyet.

Ehhez kapcsolódóan: Másfélszeresére emelkedett az újságíró-gyilkosságok száma 2022-ben

Az esetleges indítékok között sorolták fel a megtorlást azért, amiért az érintett szervezett bűnözésről, fegyveres konfliktusról, szélsőséges csoportokról, esetleg korrupciós esetekről, tüntetésekről, hatalmi visszaélésekről tudósított.

A szervezet hangsúlyozta, hogy az újságírók mintegy felét a szabadidejében és nem munkája végzése közben ölték meg, például otthonában, utazás közben, parkolóban vagy más nyilvános helyen.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG