Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvatosan kezelik Brüsszelben a kezdődő magyar EU-elnökséget


Az első magyar soros EU-elnökség megnyitását ünnepli Yves Leterme akkori belga kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Parlamentben 2011. január 6-án
Az első magyar soros EU-elnökség megnyitását ünnepli Yves Leterme akkori belga kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Parlamentben 2011. január 6-án

Bár alig csendesedtek a jogállamisági kritikák miatt a magyar kormány alkalmasságát firtató hangok, a soros EU-elnökség programjának meghatározásában szabad kezet kapott Magyarország. Eddig nem éltek vissza a helyzettel, és az adminisztráció is felkészült – mondta a podcastban brüsszeli tudósítónk.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Óvatosan kezelik Brüsszelben a kezdődő magyar EU-elnökséget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:09 0:00

Öt gondolat a podcastból:

(1) Gyakorlati síkon nem kötik meg a magyar elnökség kezét a program összeállításában, de elvi síkon többen továbbra is érezhetően aggódnak az Orbán-kormánynak adott felhatalmazás miatt.

(2) Elsősorban attól tartanak, hogy a 13 és fél évvel ezelőtti soros elnökségünkhöz hasonlóan egy vitatott hazai törvényalkotás korbácsolja majd fel az indulatokat. A 2011-es médiatörvényhez hasonló, az európai alapértékeket veszélyeztető új szabályozás azonban egyelőre nem látható semmilyen területen a magyar kormány napirendjén.

(3) Az Ukrajnával megkezdett csatlakozási tárgyalások témája az egyik legérzékenyebb aktualitás a magyar elnökség számára. Ebben a konstruktivitás szándéka érezhető a többi tagállam részéről, amiért még a magyar elnökség előtt elindították a folyamatot: itthon alig kapott nyilvánosságot, hogy pár hete elfogadták a tárgyalási keretet. Más feladat nem vár a magyar elnökségre, mint az Ukrajnáról szóló országjelentés őszi bemutatása.

(4) Az ukrán csatlakozás témája a magyar kormánynak fontos bővítési kérdéseknél is előkerül: ha jól halad a folyamat, az elősegíti a Nyugat-Balkán csatlakozási esélyeinek javítását, ami a magyar kormányfő egyik prioritása. Az elnökségi fél év több témájánál is fennáll érdekazonosság: a magyar kormánynak is fontos többek között a versenyképesség, a védelmi képességek, az agrárpolitika és a migráció szabályozásának előmozdítása.

(5) Természetes folyamat, hogy az elnökségi fél évre készülve bővül Magyarország brüsszeli állandó képviseletének létszáma. Az adminisztratív és bürokratikus feladatok, valamint a rendezvények többségének brüsszeli helyszíne indokolja a stáb bővítését. A szokásos száz körüli helyett már több mint 250-en dolgoznak átmenetileg a képviseleten.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG