Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvatosságra intette Moldovát Oroszország


Orosz katonák a győzelemnapi parádén Tiraszpolban 2018. május 9-én
Orosz katonák a győzelemnapi parádén Tiraszpolban 2018. május 9-én

A Kreml óva intette a meggondolatlan nyilatkozatoktól a volt szovjet tagköztársaság vezetőit, miután Maia Sandu elnök előző héten arról beszélt, hogy Oroszország Moldova destabilizálását tervezi.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva továbbra is „felelősségteljes fél” Moldova Dnyeszteren túli régiójában, ahol folytatni fogja békefenntartó tevékenységét.

A többségében orosz anyanyelvű Transznisztria 1990-ben egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét Moldovától, attól tartva, hogy az ország egyesülhet Romániával. A felek rövid, de véres fegyveres konfliktust vívtak 1992 tavaszán, amikor az orosz haderő beavatkozott a szeparatisták oldalán. Azóta is jelen vannak a térségben orosz katonák, akik „békefenntartó” tevékenységet végeznek.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy Oroszország következő célpontja Moldova lehet Ukrajna után.

Előző héten iktatták be az új Nyugat-barát kormányt Chișinăuban, Dorin Recean miniszterelnök pedig beszédében a Dnyeszteren túli régió demilitarizálására szólított fel, a maradék körülbelül 1100 orosz katona kivonását követelve.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott a Nyugat-barát moldovai kormány

„Azt javasolnánk moldovai partnereinknek, hogy legyenek nagyon óvatosak az ilyen nyilatkozatokkal” – közölte Peszkov hétfőn, kitérve a felek közötti „rendkívül feszült” helyzetre.

Maia Sandu elnök néhány napja aláhúzta, hogy „maximális éberségre” van szükség, miután megkapták az ukrán hírszerzés dokumentumait, amelyek szerint Oroszország Moldova destabilizálását tervezi külföldi provokátorok segítségével, akik tüntetésnek álcázva kormányzati épületeket támadnának meg.

Ehhez kapcsolódóan: Óvatosságra intett a moldovai elnök az országára vonatkozó orosz tervek kapcsán

Az amerikai külügyminisztérium rámutatott, hogy noha nem tudták független forrásból megerősíteni a szóban fogó iratok tartalmát, az állítólagos tervek „bizonyosan nem esnek kívül az orosz magatartás határain”.

„Teljes mellszélességgel a moldovai kormány és a moldovai nép mellett állunk” – szögezte le a tárca közleményében.

Oroszország tagadja a destabilizációs tervek létezését, alaptalannak minősítve az erről szóló híreket.

Vasárnap több ezren tüntettek a Nyugat-párti elnök és kormány ellen a fővárosban, a résztvevők egy jó része az oroszbarát Sor Párthoz kapcsolódik, amelynek vezetője, Ilan Sor 2019 óta külföldön él.

XS
SM
MD
LG