Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvoda mellett zuhant le az ukrán belügyminiszter helikoptere, sok a halott


Holttestek a földön a Kijev melletti Brovari városában, ahol lakóházakra zuhant a belügyminisztert is szállító helikopter 2023. január 18-án
Holttestek a földön a Kijev melletti Brovari városában, ahol lakóházakra zuhant a belügyminisztert is szállító helikopter 2023. január 18-án

Óvoda közelében csapódott földbe Kijev mellett a Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminisztert is szállító helikopter. Az utolsó jelentések szerint 14 halálos áldozat van, köztük egy gyermek, és a belügyminiszter mellett több más magas rangú tisztségviselő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szörnyű tragédiának nevezte a történteket.

A halálos áldozatok számát egyes tisztviselők korábban 18-ra becsülték, az Állami Sürgősségi Szolgálat (SES) közleménye szerint nem három, hanem egy gyermek vesztette életét a tragédiában. A 25 sérült között 11 gyermek van.

A Kijevi terület kormányzója, Olekszij Kuleba elmondta, hogy a baleset a fővárostól mintegy húsz kilométerre északkeletre, Brovari városában, egy óvoda és egy lakóépület közelében történt, az okokat, körülményeket vizsgálják.

Egyelőre nem tudni, hogy a történteknek köze van-e az országban dúló háborúhoz. Kijev környékén az utóbbi időben nem voltak harcok. Moszkva nem kommentálta az eseményeket.

„Jelenleg minden lehetséges forgatókönyvet tanulmányozunk” – közölte Andrij Kosztin főügyész, amikor bejelentette, hogy a vizsgálatot az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) folytatja le. Az SZBU közölte, hogy a nyomozók a baleset három lehetséges okára összpontosíthatnak: a repülési szabályok megsértésére, a helikopter műszaki hibájára és a szándékos megsemmisítésre.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője elmondta, hogy egy Super Puma típusú helikopterről, melyet Franciaországtól vettek. Az AP által idézett francia védelmi tisztviselő azt mondta, hogy a helikoptert 2019-ben adták el Kijevnek, vagyis nem része annak a felszerelésnek, amelyet Franciaország biztosított Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta.

Monasztirszkij a legmagasabb rangú ukrán tisztviselő, aki elhunyt az orosz invázió tavaly februári kezdete óta. A 42 éves férfi ügyvéd volt, Zelenszkij pártjának meghatározó alakja, aki 2021 júliusától töltötte be a belügyminiszteri posztot.

Az ukrán elnök a Facebookon szörnyű tragédiáról, kimondhatatlan fájdalomról írt az eseményekről beszámolva. Felesége, Olena Zelenszka könnyekkel a szemében nyilatkozott a svájci Davosban, míg Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió nagy barátjának nevezte Monasztirszkijt.

A halottak között van a belügyminiszter első helyettese, Jevhen Jenin és Jurij Lubkovics államtitkár is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG