Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pakisztán hazaküldi az afgán migránsokat


Afgánok érkeznek teherautókon Pakisztánból az afgán–pakisztáni Torkham határon, Nangarhar tartományban 2023. október 30-án
Afgánok érkeznek teherautókon Pakisztánból az afgán–pakisztáni Torkham határon, Nangarhar tartományban 2023. október 30-án

Rengeteg afgán zsúfolódott be teherautókba és buszokba Pakisztánban kedden, majd indult a határ felé, hogy még a határidő lejárta előtt hazatérjen. A pakisztáni kormány korábban közölte: kitoloncolják az illegálisan az országban tartózkodókat, ha nem mennek el maguktól október végéig.

A határidő része egy új, migránsellenes fellépésnek, amely Iszlámábád szerint az összes, papírokkal nem rendelkező vagy nem regisztrált külföldit célozza. Az intézkedés azonban elsősorban az afgánokat érinti, a Pakisztánban lévő migránsok legnagyobb csoportját.

A kiutasítási kampányt élesen kritizálták az ENSZ-ügynökségek, jogvédő csoportok és a tálibok vezette afganisztáni kormányzat.

Pakisztáni tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy október 31. után letartóztatás és kitoloncolás fenyegeti az illegálisan az országban tartózkodó embereket. Az ENSZ-ügynökségek szerint több mint kétmillió, papírok nélküli afgán van Pakisztánban, akik közül legalább hatszázezren a tálibok 2021-es hatalomátvétele után menekültek el.

Ehhez kapcsolódóan: „Elvették a szabadságukat”: megugrott a női öngyilkosságok száma Afganisztánban a tálibok uralma alatt

Bár a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nem az afgánokat veszi célba, a kampány Pakisztán és a tálibok vezette Afganisztán közötti, egyébként is feszült kapcsolatok mellett zajlik. Iszlámábád azzal vádolja Kabult, hogy szemet huny a tálibokkal szövetséges harcosok felett, akik oda-vissza járnak a két ország 2600 kilométeres közös határán, hogy támadásokat hajtsanak végre Pakisztánban. A tálibok tagadják a vádakat.

„Apám negyven évvel ezelőtt érkezett Pakisztánba” – mondta az 52 éves Mohammad Amin az Afganisztánnal határos északnyugati tartomány fővárosában, Pesavarban.

„Itt halt meg. Anyám is itt halt meg, és a sírjuk Pakisztánban van – folytatta Amin, aki eredetileg Afganisztán keleti Nangarhar tartományából származik. – Ma visszamegyünk, mivel soha nem próbáltuk magunkat menekültként regisztráltatni az ENSZ menekültügyi ügynökségénél. Jó emlékekkel megyek vissza” – mondta az AP hírügynökségnek.

A 62 éves Nasrullah Hán azt mondta: hallotta, hogy a tálibok fontolgatják, hogy segítik az afgánokat a Pakisztánból való visszatérésben. Hozzátette: nem aggódik a tálib uralom miatt, még mindig „jobb visszamenni Afganisztánba, mint hogy itt letartóztassanak”.

Pakisztáni tisztviselők szerint több mint kétszázezer afgán tért haza a kampány kezdete óta. Az ENSZ ügynökségei arról számoltak be, hogy a határidő lejárta előtt jelentősen megnőtt a Pakisztánt elhagyó afgánok száma.

Pakisztán ragaszkodott ahhoz, hogy „fokozatosan és rendezetten” hajtsák végre a kitoloncolást.

Afganisztánban súlyos humanitárius válság van, különösen a nők és lányok esetében, akiknek a tálibok megtiltották a hatodik osztálynál magasabb oktatást és a munkát, valamint kitiltották őket a legtöbb közterületről. Korlátozások vonatkoznak a médiára, az aktivistákra és a civil szervezetekre is.

Jan Acsakzáj, a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány kormányszóvivője kedden azt mondta, hogy mindenkivel jól bánnak majd, akit őrizetbe vesznek, és elviszik a samani határátkelőhelyre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG