Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megint 30 fok felettinek mérték a Dunát a paksi atomerőműnél


A paksi hűtővíz Dunában történő elkeveredésének vizsgálata légi termovíziós méréssel egy 2003. február 13-i felvételen
A paksi hűtővíz Dunában történő elkeveredésének vizsgálata légi termovíziós méréssel egy 2003. február 13-i felvételen

Ismét bőven a határérték felettinek mérték a Duna hőmérsékletét a paksi atomerőmű hűtővizének kiengedőhelye környékén, a mérést videóval is dokumentálta az Átlátszó. Az atomerőmű hivatalos mérése elvileg ugyanakkor és ugyanott sokkal alacsonyabb lett.

A paksi atomerőmű működéséhez másodpercenként nagyjából százezer liter hűtővízre van szükség, a felmelegedett hűtővizet pedig az erőmű visszaengedi a Dunába. Ez elég sok víz, átlagosan nagyjából a Duna vízhozamának tizedét használja fel a cég.

Az erőműnek azonban gondosan oda kell figyelnie erre a kiengedett hűtővízre, hogy ne okozzon óriási környezeti károkat a Duna élővilágának leforrázásával.

Az üzemidő-hosszabbítás környezetvédelmi engedélyezési eljárásához szükséges tanulmányból egy hőtérkép a vonatkozó Duna-szakaszról. A kiömlőnél látható piros szín jelzi, hogy ott sokkal magasabb a vízhőmérséklet
Az üzemidő-hosszabbítás környezetvédelmi engedélyezési eljárásához szükséges tanulmányból egy hőtérkép a vonatkozó Duna-szakaszról. A kiömlőnél látható piros szín jelzi, hogy ott sokkal magasabb a vízhőmérséklet

Többek közt ezzel a feltétellel kaptak a blokkok üzemidő-hosszabbítási engedélyt. Jogszabályba is van foglalva, hogy egyes határértékek felett a lehető leghamarabb csökkenteni kell az erőmű teljesítményét, vagy a villamos hálózat rendszerirányítójával (MAVIR) egyeztetve akár le is kell állítani az egész erőművet, mielőtt túl nagy lenne a baj.

29,5 fok felett fokozatosan vesznek vissza
Bár a törvényben megszabott kötelező beavatkozási határ a 30 Celsius-fokos vízhőmérséklet, az atomerőmű belső szabályzata kicsit szigorúbb, 29,5 fokos, hogy a kötelező beavatkozási határt lehetőleg ne érjék el. Efelett 0,1 Celsius-fokonként 80 MW-tal kell csökkenteni az erőmű teljesítményt mindaddig, amíg a korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet – írja az erőmű.

Az erőmű közleménye 2022. július 30-án
Az erőmű közleménye 2022. július 30-án

Legutóbb pont nemrég, július végén kellett visszavenni a blokkok teljesítményéből, mert kezdték vészesen túlmelegíteni a Dunát. Pontosabban a hűtővíz kibocsátási pontjának környékén átlépték a 29,5 °C-os vízhőmérsékletet.

Bőven 30 fok felett mérték

Az Átlátszó augusztus 5-én, a hivatalos mérési módszertant követve az előírt helyeken megmérte a Duna hőmérsékletét, és több helyen is bőven 30 fok feletti vízhőmérsékletet talált. Mindezt videóval dokumentálták.

Az atomerőmű által jelentett mérési eredmények szerint viszont a víz rendre 29 Celsius-fok alatti hőmérsékleten maradt.

Az erőmű méréseinél egyébként a felelős kormányhivatal is részt vehetne, hogy hitelesítse az eredményeket, vagy utólag is ellenőrizhetné az erőművet. A lap kérdéseire azonban nem válaszoltak, csak annyit árultak el, hogy ők biztosan semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel. Keresték a Paksi Atomerőmű Zrt.-t is, amely eddig nem válaszolt.

A közelmúltból az egyik leghíresebb kapcsolódó eset 2018 augusztusában volt, amikor kevésen múlt, hogy nem kellett leállítani az egész atomerőművet, számolt be akkor a G7.

Azt nehezebb megmondani, hogy akkor ténylegesen mennyire lehetett kritikus a helyzet, mert a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége a legnehezebb időszak előtt, augusztus elején elromlott. Ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át, óránkénti mérések helyett csak naponta egyre, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG