Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A paksi bővítés nem nagyon halad, de a kormányközeli Balásy Gyula kifizetései igen


Felirat a védett vezetési ponton a Paksi Atomerőmű közelében 2019. június 25-én
Felirat a védett vezetési ponton a Paksi Atomerőmű közelében 2019. június 25-én

Bár egyelőre még csak földmunkák, azaz nagyjából csak ásás zajlott a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán, így is 224 millió forintba kerültek bizonyos kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok. E kommunikációs terheket Balásy Gyula cégei vették le ennyi közpénzért az állam válláról.

Bár a Paksi Atomerőmű bővítése nem különösebben halad, és nem is egyértelmű, mikor kaphat egyáltalán biztonsági engedélyeket, mindez nem hátráltatja a projektet abban, hogy addig is jelentős közpénzes szerződéseket kössenek.

A HVG gyűjtése alapján idén több mint tízmilliárd forintos szerződést kötöttek az MVM ERBE Zrt.-vel mérnöki feladatokra, augusztusban pedig a TTSA Mérnökirodát gondolták megbízni 425 millió forintért. A TTSA ennyiért csinálja meg az államnak a független szakértői véleményezést az első építési engedélyekhez.

A Paks II. Zrt. emellett 224 millió forintot fizetett ki a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. alkotta konzorciumnak

kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra.

Mindkét cég az állami kommunikációs megbízások közelmúltbeli állandó győzteséhez, Balásy Gyulához tartozik. Az üzletember különböző nevű kommunikációs vállalatai árbevételének döntő része az államtól érkezik.

Az állami plakátokkal, egyéb kommunikációval foglalkozó cégeinek hivatalosan is csaknem ötvenmilliárd forintos adózott nyeresége volt 2016 óta. További partnereikről a lap cikkében olvashat.

A Paks II. Zrt. vezetőinek alapfizetése idén nem emelkedett, a vezérigazgatónak továbbra is négymillió forint az alapbére, míg a legkevesebbet kereső igazgatónak is 2,8 millió forint. Az egyéb tisztségeket és lehetséges jutalmakat nem tekintve mindenkinek jár a 13. havi bér is, amely kéthavi alapbér.

Ide kapcsolódik: A V4-országok – Magyarország kivételével – mind kapnak amerikai támogatást arra, hogy csökkentsék a szénhidrogén-függőségüket

Jelenleg Szijjártó Péter külügyminiszter felelős a paksi bővítésért. A jelentős csúszásban lévő új erőművi blokkok a mostani állás alapján a legoptimistább becslések szerint sem fognak működni 2030 előtt.

Szijjártó külügyminiszter legutóbb szeptemberben beszélt arról, hogy sok földet kiástak már a bővítés kapcsán, pontosabban már a talaj felét kitermelték Paks II. leendő hatos blokkja alól.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG