Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Palócz Éva: „Nagy ára van a korrupciónak”


Palócz Éva vezérigazgató, Kopint-Tárki
Palócz Éva vezérigazgató, Kopint-Tárki

Rendkívül demoralizáló hatása van annak a fajta korrupciós átitatottságnak, amely a magyar gazdaságot jellemzi – mondta Palócz Éva közgazdász. Szerinte a régiós versenytársak, vagyis a lengyel, szlovák és cseh gazdaság emiatt is robogott el mellettünk.

„Minden fillér, amit túlárazásban eltulajdonítottak, máshol hiányzik. Ez az iparszerű, üzemszerű túlárazás és korrupció más országban nem volt” – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója és a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke.

Palócz Éva szerint Magyarország mellett a régiós versenytársak, vagyis a lengyel, szlovák és cseh gazdaság elrobogott, utóbbi már elérte az EU átlagos fejlettségét.

„Olyan pici lesz a magyar gazdaság független területe, ami sem a külföldtől és sem a NER-től nem függ, hogy előbb-utóbb már szabad szemmel nem lesz látható” – tette hozzá.

Eközben oktatásra és az egészségügyre egyre kevesebbet költünk a GDP arányában. „Magyarországon hamarabb halnak meg az emberek egy-egy betegségben, mint máshol” – tette hozzá.

Palócz Éva szerint a hazai oktatási rendszerben háttérbe szorul a gyerekek önállóságának és gondolkodásának fejlesztése.

És hogy mit lehetne tenni? A közgazdász szerint kis cinizmussal mindannak az ellentétét, amit a kormány most csinál.

Itt nézheti meg a beszélgetést:

Ha inkább csak meghallgatná a podcastot, ide kattintson:

Palócz Éva: „Nagy ára van a korrupciónak”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:25 0:00
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG