Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pápa: Költs kevesebbet karácsonyra, küldd a különbséget az ukránoknak!


Ferenc pápa könnyek közt beszélt Ukrajnáról egy ünnepi imán a Piazza di Spagnán Rómában 2022. december 8-án
Ferenc pápa könnyek közt beszélt Ukrajnáról egy ünnepi imán a Piazza di Spagnán Rómában 2022. december 8-án

Ferenc pápa szerdán arra buzdította az embereket, hogy idén költsenek kevesebbet a karácsony megünneplésére és az ajándékozásra, a különbözetet pedig utalják át az ukránoknak, hogy segítsenek átvészelni nekik az éhséget és a hideg telet.

A pápa, aki a februári orosz invázió óta szinte minden nyilvános eseményen szót emel Ukrajnáért, szokásos heti audienciája végén fogalmazta meg kérését Vatikánban.

„Testvéreim, mondom néktek, annyira sok a szenvedés Ukrajnában, annyira, de annyira” – mondta, hozzátéve, hogy szeretné felhívni a figyelmet azokra a sajátos gondokra, amelyeket az ukránoknak a következő hónapokban kell elviselniük.

„Szép a karácsony ünneplése, de fogjuk vissza a karácsonyi költekezés mértékét. Legyen szerényebb karácsonyunk szerényebb ajándékokkal, és amit megtakarítunk, azt küldjük el az ukrán embereknek, akiknek szükségük van rá” – mondta, és ezzel többszörös tapsvihart váltott ki a teremben.

„Olyan sokat szenvednek, éheznek, fáznak, és sokan meghalnak, mert nincs elég orvos és nővér” – tette hozzá.

A második világháború óta Európa legnagyobb konfliktusát átélő civilek millióinak kell megküzdeniük az infrastruktúrát érő orosz támadások miatti áram-, fűtés- és vízhiánnyal, miközben a hőmérséklet fagypont alatt van.

„Ne felejtsük ezt. Karácsony, igen. Békében az Úrral, igen. De az ukránokkal a szívünkben. Tegyük meg ezt a kézzelfogható gesztust értük” – mondta.

Ferenc egyazon napon beszélt a római Santa Sofia ukrán nemzeti templomban is, ahol újabb felhívást intézett az olaszokhoz, hogy adományozzanak ruhát és gyógyszert. Ezeket március óta önkéntesek viszik teherautóval Ukrajnába.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG