Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderült, hogyan zajlik az ellenzéki előválasztás


Hat ellenzéki párt állapodott meg arról, milyen keretek között zajlik majd az előválasztás. Eszerint lesz online regisztráció és internetes szavazás is. A miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg a pártok, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

A Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum vezetői még keddi ülésükön állapodtak meg arról, milyen elvek mentén zajlik majd a 2022-es országgyűlési voksolás előválasztása.

A majdani ellenzéki miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. Az első forduló szeptember 18. és 26., míg a második október 4. és 10. között lesz.

A választókerületi jelöltekről egy fordulóban döntenek, az első forduló időpontjában.

Az induláshoz a szándék jelzésén túl augusztus 23. és szeptember 6. között miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 ezer, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást kell összegyűjteni.

Érdekesség, hogy az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

Jelöltként az indulhat, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy a parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, de a jelölt számára a kiválasztott frakcióknak is meg kell adnia a befogadó nyilatkozatot.

Az MTI összeállításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG