Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A parlamentig csaptak a Novák-videó hullámai


Az Országgyűlés plenáris ülése (korábbi felvétel)
Az Országgyűlés plenáris ülése (korábbi felvétel)

A Parlamentben is téma volt az elmúlt napok egyik legnagyobb vihart kiváltó megnyilvánulása, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter videója.

A minisztert napirend előtti felszólalásban a szocialista Gurmai Zita bírálta egy minapi videóban elmondott szavaiért. Novák Katalin a videóban egyebek mellett arról beszélt, fontos lenne, hogy egy nő „ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak”.

Gurmai Zita a parlamentben szerda délelőtt ezzel kapcsolatban kérdést tett fel Novák Katalinnak: “Rosszul értelmezett emancipáció volna az ön története is, amikor a szakmai kiteljesedést választotta ahelyett, hogy csak a családjának éljen?”

Az ellenzéki képviselő szerint ez a döntést a nőkre kell bízni, mert szemben azzal, amit a miniszter állít, a “nők nem alattvalók és nem szülőgépek”, ezért a miniszternek bocsánatot kell kérnie és törölnie kell a videót – írta az MTI.

A melegek és a családok körül kialakult közéleti vita csúcspontja az alkotmánymódosítás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:13 0:00

Válaszában Novák Katalin hangsúlyozta, minden mondatát vállalja, hozzátéve, soha nem mondta azt, hogy a nők kevesebbet keressenek mint a férfiak és elfogadhatatlannak nevezte, ha egy nő kevesebbet kap ugyanazért a teljesítményért, mint egy férfi, csak azért, mert nő.

Novák Katalin ugyanakkor fenntartotta azt a véleményét is, hogy anyaság nem szégyen, miként az sem az, ha valaki az életét csak a gyermekeinek, csak a családjának szenteli.

Novák Katalin korábban a HírTV-ben azt mondta: kiforgatták, elferdítették és tudatosan félreértelmezték a szavait.

Korábban több nőszervezet mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata is elítélte Novák Katalin szavait. A szervezet szerint a családokért felelős tárca nélküli miniszternek fogalma sincs arról, hogyan él a magyar családok, a nők, az anyák 90 százaléka.

“Eláruljuk: dolgoznak. Nem azért, mert így akarnak ‘kiteljesedeni’, hanem azért mert nincs más választásuk” – írták közleményükben, hozzátéve, a miniszter “kioktatása” “keményen dolgozó nők millióit” zaklatta fel.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG