Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parragh László nem nyitna vitát arról, hogy muszáj-e fizetni a kamarai hozzájárulást


Parragh László, az MKIK elnöke a Budapest Economic Forum rendezvényen 2022. október 19-én
Parragh László, az MKIK elnöke a Budapest Economic Forum rendezvényen 2022. október 19-én

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője szerint foglalkozni sem kell azokkal, akik szerint a kötelező kamarai hozzájárulást el lehetne törölni. Illetve szerinte néhány politikus nem fogja fel, hogy "mit jelent a gazdaságszervezés".

"Én azt gondolom, hogy ezek olyan hangok, amikkel igazából nem érdemes foglalkoznunk"

– közölte kedden Parragh László, az MKIK vezetője a kormányközeli HírTV-ben arra a felvetésre, hogy egyes ismeretlenek szerint meg is lehetne szüntetni a kötelező kamarai hozzájárulást. A választ a HVG szúrta ki.

Parragh szerint az egész felvetés "nehezen leírható", de szerinte ez a pénz megéri az érintetteknek, azt sejtetve, mintha egyes szabályozási változtatások a kötelezően fizetendő hozzájárulásuk következményei lennének, említve például a Széchenyi-kártyát vagy az önkormányzatok által beszedhető iparűzési adó felére csökkentését.

Mi ez a kötelezően fizetendő pénz?
A kamarai hozzájárulást rengeteg gazdálkodónak és gazdálkodó szervezetnek kötelező befizetnie 2012 óta, kivéve például az ügyvédeknek, közjegyzőknek vagy számos agrárvállalkozónak. Ez évi ötezer forint adószerű befizetést jelent, tagság nem jár érte, viszont az adóhivatal hajtja be, ha az érintett elmulasztaná. Cserébe az érintetteknek ingyenes tanácsadást, partnerkeresést és pályázatfigyelést kell vállalnia a kamarának.


"Én látom azt, hogy van néhány gyenge képességű politikus a parlamenti patkóban, aki nem érti azt, hogy mit jelent az, hogy gazdaságszervezés, segítünk nekik megtanulni" – tette még hozzá.

Parragh László Orbán Viktor egyik fő gazdaságpolitikai tanácsadója, az MKIK vezetője 23 éve. A kamarai vezető korábban 2020-ban, a koronavírus-járvány alatt is ellenezte, hogy esetleg könnyítésként ideiglenesen függesszék fel a kamarai hozzájárulást.

“Ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, akkor ne menjen vállalkozni”

érvelt akkor, de szavaiért nem sokkal később bocsánatot kért.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG