Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Partizánakció Belaruszban: felrobbantottak egy orosz katonai repülőgépet


Az A–50-es orosz felderítőgép a macsuliscsi légi bázison még 2023. február 19-én
Az A–50-es orosz felderítőgép a macsuliscsi légi bázison még 2023. február 19-én

A belarusz biztonsági erők korábbi tagjaiból álló ByPol aktivistacsoport vasárnap bejelentette, hogy dróntámadást hajtott végre a Minszk melletti macsuliscsi légi bázison, amiben megsérült egy orosz felderítő repülőgép.

A kormányellenes szervezet egy elég ritkának számító, ukrajnai célpontok felderítésére használt A–50-es orosz felderítőgép elülső és központi részének megrongálódásáról számolt be.

A Győzelem fedőnevű terv résztvevői magukra vállalták a szabotázsművelet végrehajtását.

Aljakszandr Azarov, a ByPol vezetője megosztott néhány részletet a Szabad Európával, és közölte, hogy az illetékes szervek egyre keményebb fellépése miatt felhagytak a vasúthálózat elleni gerillaakciókkal, más irányokban kezdtek gondolkozni.

Ehhez kapcsolódóan: Három újabb vasúti gerillát állítottak bíróság elé Belaruszban

„Három-négy hónapig tart egy művelet előkészítése. Felderítést kell végezni, hogy mi legyen a célpont. Sok lehetőségünk volt, ha egy becsődöl, akkor ott egy másik. Így találtak rá partizánjaink ilyen érdekes objektumra” – mondta.

„Jelentések szerint mindössze kilenc ilyen repülőgép van Oroszországban, sőt olyat is olvastam, hogy ennél is kevesebb, csak négy darab. Egyenként 330 millió dollárba kerülnek. Ugyanakkor természetesen nem mondhatjuk, hogy Lukasenka rezidenciáját robbantjuk fel. Azt tesszük, ami működik” – emelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú menetelésre készülnek az Ukrajna oldalán harcoló belaruszok

A Cárgárd nevű orosz weblap arról írt, hogy a támadást hat drónnal hajtották végre, amelyek többségét lelőtték a célponthoz közeledve.

„Egyelőre nem áruljuk el a pilóta nélküli repülőgépek számát. De megerősíthetem, hogy dróncsapás történt. Hadd dolgozzanak a különleges szolgálatok, hadd próbálják kideríteni a számot” – fogalmazott Azarov.

Aláhúzta: az előkészítés legfontosabb és egyben legnehezebb eleme a résztvevők evakuációjának megszervezése volt.

„Személyesen még nem beszéltem az akció résztvevőivel, amióta elhagyták az országot. Biztonságban vannak, minden rendben van. Embereink különböző helyeken tartózkodnak” – tudatta.

Sem a minszki vezetés, sem a belarusz állami sajtó, sem a kormánypárti bloggerek nem kommentálták eddig az esetet. Olyan nyilatkozatok sem hangzottak el, amelyek szerint álhírről lenne szó, viszont nem is erősítették meg a történteket.

„Félnek. Ez erős csapást jelent Lukasenka és az orosz hadsereg imázsára. Számomra úgy tűnik, hogy ez alááshatja a Lukasenka-pártiak bizonyosságát Oroszország győzelmét illetően” – hangsúlyozta a ByPol első embere.

Egy emberi jogi szervezet tájékoztatása szerint a hatóságok egy helyen már rajtaüttek Macsuliscsiben, ahol őrizetbe vettek egy helyi lakost. Sokak szerint nem kizárható, hogy ártatlan aktivistákra próbálják majd rákenni az egészet.

Ehhez kapcsolódóan: Belarusz Telegram-csapdába ejti az Ukrajnáért harcolni akaró állampolgárokat

Egyesek ugyanakkor úgy vélik, hogy nem is a belarusz partizánok lehetnek a felelősek, hanem az ukrán titkosszolgálat.

„Mindenki azt a verziót hangoztatja, amely kedvező számára. Ha nem tudnánk biztosan, hogy belarusz aktivisták voltak, nem is mondtunk volna semmit. A rezsim azt állítja, hogy külföldi országok titkosszolgálatai irányítanak bennünket, de ez nem igaz. A belarusz partizánok önállóan dolgoznak” – szögezte le.

Érintettek beszámolói szerint eközben a belarusz határőrség szigorította az ellenőrzést az országból kilépők esetében, sokaknak így nem csak az útlevelét, hanem a személyes dolgait is alaposan átnézték.

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető hétfő délelőtt sürgős egyeztetésre hívta a biztonsági szolgálatok vezetőit.

XS
SM
MD
LG