Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyógyszerből is kevesebbet vesznek a magyarok, a patikusok több pénzt kérnének


Az újpesti Szent Miklós patika a Google Maps 2022. júliusi felvételén
Az újpesti Szent Miklós patika a Google Maps 2022. júliusi felvételén

A vényes gyógyszerekből is 3-5 százalékkal kevesebb fogyhat, de például a vitaminok dobozforgalma 10 százalékkal eshet vissza. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint sokat csökkent a betegek vásárlóereje, és a falusi, kistelepülési patikáknak mehet lényegesen rosszabbul a kereskedés. A patikusok nagyobb árrést szeretnének, de több szolgáltatást is nyújtanának.

Megrendült a betegek vásárlóereje a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint, írja a Népszava. Ez abból is látszik, hogy sokaknak a havi bevételükből a vényes gyógyszeriek kiváltására sem mindig telik.

Zlinszky János HGYSZ-elnök szerint például a vérnyomást vagy a koleszterinszintet szabályozó vényes gyógyszereket nem váltják ki az lacsonyabb jövedelmű betegek, összességében pedig

3-5 százalékkal is visszaeshet a vényes gyószerek dobozban mért forgalma.

A vitaminok, táplálékkiegészítők forgalma viszont 10 százalékkal is csökkenhet.

Tavaly csaknem 1000 milliárd forintot hagytak az emberek a gyógyszertárakban, pontosabban

egy magyar havonta átlagosan 8-9 ezer forint értékben vásárolt a patikákban, aminek felét az egészségbiztosítás, a gyógyszerár-támogatás állta.

Közben pedig sok helyen nehezebbé vált gyógyszertárat üzemeltetni is, főleg a kis falvakban, kisebb településeken. A rezsiköltségek pedig értelemszerűen minden szereplőnek nőttek.

Zlinszky szerint Magyarországon 2010 óta átlagosan évente egy-két tucat patika zárhatott be, miközben néhány helyen tudott csak új telephely nyílni.

Új patikát egyébként csak 2007 és 2010 között lehetett nyitni, miután a kormány az erős gyógyszerészlobbi kérésére eltörölte az új patikák megnyitásának lehetőségét. Igaz, a 2007-2010 közt befogadott engedélykérelmek révén még ésőbb is tudott néhány új patika nyílni, elsősorban nagyvárosokban.

A patikák jövedelmezősége közöttt egyébként óriási lehet különbség, egy vráosközpontban lévő nagy patika nagyságrendekkel nyereségesebben tud működni, mint egy kisebb falusi.

A csőd közelében lévő kis patikákhoz képest például a Szeged központjában öt telephelyet működtető Pingvin Napfény Zrt. utolsó beszámolója szerint több mint 180 millió forintos adózott eredményt hozott a tulajdonosainak 2021-ben.

Visszacsinált patikaliberalizáció
2007 előtt csak ötezer lakosonként csak egyetlen gyógyszertár üzemelhetett, és az üzletek között is legalább 300 (nagyvárosokban 250) méter távolságot kellett tartani. A patikaliberalizáció ezt eltörölte, de 2010-ben a visszacsinálta az új kormány az egészet. A fogyasztók nagyon kedvezően értékelték, hogy egy rövid ideig nőtt a verseny, viszont a patikák árrése csökkent számos terméknél. A verseny viszont szinte kizárólag a nagyobb településeken nőtt, kis falvakban lényegében nem nyíltak új patikák 2010 előtt sem.

A HGYSZ szerint 670 ezer magyarnak okozhat nehézséget a lakóhelyén kiváltani a receptjeit azért, mert nincs már a közelben gyógyszertár.

Zlinszky szerint a gyógyszerészek azt kérik a kormáyntól, hogy javítsa a kistelepülések gyógyszerellátásának. Szeretnének új árréseket is maguknak és bővítenék gyógyszertári szolgáltatásokak is. Ez utóbbiak között például szívesen átvennék a szezonális oltsáok beadását a háziorvosoktól, vagy besegítenének a terápia-menedzsmentbe.

Annak is örülnének, ha adott esetben a gyógyszerész is írhatna receptet. Zlinszky szerint például ügyeletben előfordul, hogy egy krónikus betegnek elfogy az állandóan szedett készítménye, ilyenkor például ezt, meghatározott, a következő vizitig elegendő mennyiségben felírhatná a gyógyszerész is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG