Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt fokos barakkban tartják Oroszországban a munkatáborba küldött amerikait


Paul Whelan az ítéletét hallgatja Moszkvában 2020. június 15-én
Paul Whelan az ítéletét hallgatja Moszkvában 2020. június 15-én

Rossz körülmények között tartják fogva - erre panaszkodott családtagjainak Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos, akit júniusban 16 év börtönre ítéltek Oroszországban kémkedés miatt. Whelan továbbra is ártatlannak vallja magát.

Az 50 éves Whelant 2018. decemberében tartózatták le Moszkvában és idén június 15-én ítélték el. A vád szerint egy nála talált pendrive-on államtitkokat fedeztek fel.

Whelan a Moszkvától 350 km-re fekvő, mordoviai 17-es fegyintézetben kezdte meg büntetése letöltését. Ez a térség a történelem során arról híresült el, hogy itt építették fel Oroszország legszigorúbb bünetőtelepeit és a szovjet időkben ide is küldték munkatáborokba a politikai foglyokat.

Fagyos körülmények és járvány

Az Interfax hírügynökség december 16-n megjelent interjújában David Whelan arról beszélt, hogy testvére egy telefonhívásban azt mondta, hogy a fegyintézet gyakorlatilag fűtetlen, a barakkokban 5 fok van.

David Whelan arról is beszámolt, hogy testvérét éjszakánként kétórás időközökben felébresztik, annak ellenére, hogy panaszt emelt a táborparancsnoknál. Elmondta még atz is, hogy tömeges megbetegedés történt a börtönben, “bár a fegyintézet nem tette világossá, hogy milyen betegségről van szó”.

A rabok barakkokban laknak, és most már külön barakkba küldték a betegeket… az ebből a barakkból kitelepített rabokat beköltöztették a többiekhez, ami túlzsúfoltsághoz vezetett. Bár a rabokat ellátták maszkkal, ezeket nem mindig viselik megfelelően és semmilyen más megelőző intézkedést nem tesznek” - mesélte Whelan testvére.

Washingtoni követelés: azonnal engedjék szabadon

David Whelan azt mondta, reméli, hogy az amerikai kormány továbbra is erőfeszítéseket tesz, hogy testvére kiszabaduljon - még a megválasztott elnök, Joe Biden hatalomra lépését megelőző átmeneti időszakban is.

Az Egyesült Államok Whelan azonnali szabadon bocsájtását követeli, “felháborítónak” nevezte elítélését, és ahogy kezelik.

Whelan “esküvőre utazott” Oroszországba

Whelan tagadta a kémkedés vádját, és többször megismételte: esküvői vendégként érkezett Oroszországba. Ott azonban hamis vádakkal illették, amikor egy ismerősétől olyan pendrive-ot kapott, amiről azt hitte, hogy nyaralásról szóló képeket tartalmaz.

Letartóztatását követő első nagyinterjújában Whelan arról beszélt az ABC amerikai televíziónak, hogy nem tudta, miért őt szemelték ki.

Szerinte az őrizetbe vétele összefügghet munkájával. A férfi a BorgWarner autoalkatrész-beszállító globális biztonsági alkalmazottja volt. A cég az orosz Kamaz teherautógyárral is üzleti kapcsolatban állt. A Kamaz részben az amerikai szankciókkal sújtott Rostec nevű orosz védelmi konglomerátum tulajdonában van.

Felmerült a fogolycsere lehetősége

Jelentések szerint orosz és amerikai illetékesek júniusban tárgyalásokat folytattak arról, hogy Whelant két, Amerikában hosszú börtönbüntetésre ítélt orosz állampolgárra - Viktor Bout hírhedt fegyverkereskedőre és Konsztantyin Jarosenko kábítószercsempészre cserélik ki.

Whelan szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB tisztjei letartóztatása után azonnal megemlítették neki a két férfi nevét, arra utalva. Oroszország fogolycserében reménykedett.

December 16-án az Interfax idézte Whelan ügyvédjét, Konsztantyin Zserebenykovot, aki szerint “fennállt a lehetősége”, hogy Whelant Boutra és Jarosenkora cseréljék ki.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes augusztusban arról beszélt, hogy nem tárgyaltak még az Egyesült Államokkal arról, hogy a férfit Amerikában elítélt orosz állampolgárokra cserélnék ki.

Whelan családja ugyancsak azt mondja, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások. Maga az elítélt azt mondta az ABC Newsnak: megérti, hogy az amerikai kormány számára nehéz őt - egy “túszként” elrabolt amerikai turistát - két bűnözőre kicserélni. Ennek ellenére továbbra is bizakodik.

Az Interfax jelentése alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG