Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: uniós pénzekből rendezné a kormány a tanárok béremelését, ezért késik vele


Tanárok tüntetnek Budapesten 2022. március 19-én
Tanárok tüntetnek Budapesten 2022. március 19-én

A stílussal és a gesztusokkal elégedettek voltak, a magyarázatot a bérrendezés elmaradásának okáról nem tudják elfogadni a pedagógus szakszervezetek. A tárgyalások újabb fordulója június 28-án lesz.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt korábban, Maruzsa Zoltán államtitkárt jelölte ki a kormány, hogy tárgyaljon a pedagógus szakszervezetekkel a bérköveteléseikről és a munkakörülményekről. Azóta, hogy a tanárok a választásokra tekintettel leállították a sztrájkot, ez volt az első tárgyalási forduló.

Időközben a kormány lényegében elvette az érdemi sztrájk lehetőségét a tanároktól. Egy veszélyhelyzeti rendeletben írták elő, hogy köznevelési intézményben sztrájk esetén a gyerekfelügyelet mellett a tanórák ötven százalékát, bizonyos esetekben az összeset meg kell tartani.

Az oktatás az új kormányban a belügyhöz, Pintér Sándor irányítása alá kerül, aki parlamenti bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a polgári engedetlenséget nem fogadja el, fegyelmi kérdésnek tekinti. Úgy gondolja, hogy oktatni csak abban az országban lehet, ahol rend van.

Ilyen háttérrel ültek le tárgyalni június 8-án a pedagógus szakszervezetek képviselői Maruzsa Zoltánnal. Mint a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondták, a tárgyaláson, amelyen az előző tárgyalópartnerük, Kisfaludy László is jelen volt, nem vitatták a követelések jogosságát. Ugyanakkor azt közölték velük, hogy mindent uniós pénzekből akarnak megoldani.

Mint Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja fogalmazott,

meghallgattunk egy hosszas magyarázkodást arról, hogy jelen pillanatban az Európai Bizottság hogyan próbálja megakadályozni, hogyan nem fogadja el azokat a projekteket, amelyeket beterjeszt a magyar kormány. És miután az egész csomagot egyben lehet elfogadni, ezért késnek a pedagógusbérek is.

A szakszervezetek közölték, hogy ez számukra nem elegendő magyarázat, azonnali beavatkozásra van szükség, és ha másként nem megy, akkor a kormánynak ezt saját zsebből kell megoldania. Beleértve a fix kötelező óraszámokra történő visszaállást, a túlmunkát kifizetését is, ami az eseti helyettesítéseknél 2013 óta nem történt meg.

Vannak gesztusbeli eltérések

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arról beszélt, hogy nyáron is folytatják a tárgyalásokat, a következő forduló június 28-án, 15 órakor lesz. Szeptemberig minden dolgozónak tudnia kell mennyi pénz csörög a pénztárcájában, milyen lesz az óraszáma, mekkora lesz a terhelése.

A PSZ elnöke megnyugtatónak tartja, hogy végre jegyzőkönyv készül a tárgyalásokról, ami korábban nagyon hiányzott. Szerinte most semmilyen követelésükre nem mondták azt, hogy nem jogos. Mint fogalmazott, vannak gesztusbeli eltérések és reményeik szerint ez a stílus végig megmarad a tárgyalások során.

A PDSZ hamarosan találkozót tervez azzal a mintegy 155 pedagógussal, aki jelezte az érdekképviselet felé, hogy közalkalmazotti lemondással vagy munkatörvénykönyv szerinti felmondással élne.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG