Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mától nyilatkozhatnak a pedagógusok, ha nem írják alá az új munkaszerződést


Pedagógussztrájkot jelző feliratok az Eötvös Gimnázium előtt 2022. március 16-án
Pedagógussztrájkot jelző feliratok az Eötvös Gimnázium előtt 2022. március 16-án

A pedagógusok szeptember 29-ig nyilatkozhatnak arról, hogy nem akarnak tovább dolgozni a státusztörvény hatálya alatt. Ők még november végéig tanítanak, decembertől ezért még súlyosabb lehet a tanárhiány. A távozó tanárok számáról csak a hónap végén lehetnek pontosabb adatok.

Valószínű, hogy sokan az utolsó pillanatig kivárnak. A Telex cikke szerint azért, mert egyfelől bíznak abban, hogy szeptember 29-ig még történik valami változás, másfelől így az iskolavezetés vagy a tankerület később értesül a távozásukról, kevesebb ideig kell tartaniuk retorziótól.

A cikk szerint a tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak az őszi és a tavaszi félévben. Azok, akik már nyáron felmondtak, nem kaptak végkielégítést.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: A kormány állításával szemben elképesztő tanárhiánnyal indul a tanév

Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új, 2024. január 1-jén hatályba lépő szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk, de a portál információi szerint sok iskolában még a hét közepén sem tájékoztatták a tanárokat az új munkaviszonyukról.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a tanárok és mi a szülők felelőssége a magyar oktatás szétesésében?

Délután demokrácia napi tüntetést tartanak Budapesten. A tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre vonulnak a tiltakozók. Szimpátiatüntetést terveznek Londonban és Brüsszelben is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG