Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pegasus-ügy: rekordmennyiségű megfigyelést engedélyezett a kormány


Tábla a budapesti, Pegasus-botrány miatti tüntetésen
Tábla a budapesti, Pegasus-botrány miatti tüntetésen

Nem tudni, összefügg-e ez a Pegasus kémprogram használatával, de az idei első félévben rekordmennyiségű megfigyelést engedélyezett a magyar kormány. Eközben a NAIH vizsgálatot indított a Pegasus-ügy lehallgatásai miatt, egy fejlesztőcsapat pedig az eszköz detektálására alkalmas szoftvert jelentetett meg.

A HVG augusztus 7-én tette közzé az Igazságügyi Minisztérium válaszát közérdekű adatigénylésére, amelyből kiderül: a tárcát vezető miniszter, Varga Judit 2021 július 19-ig, azaz a a Pegasus-botrány kirobbanásáig összesen 928 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést hagyott jóvá. Ez naponta 5 megfigyelés hivatalos engedélyezését jelenti, ami több, mint például 2015-ben egész évben.

A 168.hu idősoros statisztikájából kiderült az is, hogy a tendencia egyértelműen növekvő, évről évre több miniszteri jóváhagyáshoz kötött titkos adatgyűjtést végeznek a titkosszolgálatok. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a katonai, illetve polgári titkosszolgálatok (a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, TIBEK kivételével) jogosultak miniszteri engedélyhez kötött megfigyelés indítására. Fontos, hogy a hatályos jogszabály alapján ilyesmi gyakorlatilag bárki ellen, bármilyen indokkal elindítható: a bűnüldözési célú titkos információgyűjtéssel szemben ehhez nincs szükség bírói vagy ügyészi utasításra, és célként csak „Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítését” határozza meg a törvény.

Újságírókat, jogászokat, politikusokat hallgattak le

A Pegasus-botrányt júliusban robbantotta ki a Torontói Egyetem Citizenlab nevű adatvédelmi csapata, valamint a Guardian újságírói. Az oknyomozás eredményeként kiderült, hogy Magyarországgal együtt 10 ország kormánya megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. Magyarországon a bizonyítottan megfigyelt személyek között szerepelt több újságíró és civil aktivista, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd, üzletemberek és hozzátartózóik, köztük Simicska Lajos fia, egy ellenzéki politikus, Gémesi György gödöllői polgármester, és korábbi kormánytagok is: Aszódi Attila paksi bővítésért felelős volt államtitkár és Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Lehallgatás és kémkedés: megfigyelési botrányok a rendszerváltás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:22 0:00

A megfigyelési botrány miatt összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, ám a gyűlésre a fideszes képviselők nem mentek el, így a vizsgáló ülés meghiúsult. Júliusban több beadvány érkezett az ügyben az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) is, ezeket akkor az elnök, Péterfalvi Attila azért nem vizsgálta, mert elmondása szerint szabadságon volt. Augusztus 5-én viszont a NAIH egy közleményben már azt írta: „a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben, amelyek szerint »egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust«, a NAIH az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvények alapján indította meg a vizsgálatot.”

Szoftverrel ellenőrizhető, megfigyelték-e

Azt, hogy kinek a telefonjára juttatták el a kémprogramot, eddig kiszivárgott számlisták, illetve igazságügyi informatikai vizsgálatok segítségével lehetett megtudni. A héten viszont a DigiDNA nevű fejlesztőcsapat közzétett egy szoftvert, ami arra is alkalmas, hogy megtalálja a Pegasus nyomait a telefonokon. Az iMazing nevű programot eredetileg adatmentésre fejlesztették, de a most közzétett frissített változatával néhány kattintással ellenőrizni lehet, rajta volt- vagy van-e egy készüléken az NSO kémprogramja.

Az iMazing (amelynek próbaváltozata tölthető le ingyen) csak iOS-készülékekkel működik. Az Androidos telefonokon szintén kimutatható a kémprogram, de ez sokkal bonyolultabb: az Amnesty International jogvédő szervezet ingyenes eszközkészletével (Mobile Verification Toolkit, MVT) többféle ellenőrzést lehet végrehajtani, bár ennek használatához szükséges némi informatikai előképezettség.

XS
SM
MD
LG