Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Peking azt akarja, hogy „hazafiak” irányítsák Hongkongot


Leung Kwok-hung honkongi demokráciapárti aktivista, amint megérkezik egy bíróságra Hongkongban 2021. február 21-én. Kwok-hung az egyike azoknak, akiket bíróság elé állítottak, amiért a vád szerint 2019 augusztusában nem engedélyezett tiltakozásokat szerveztek.
Leung Kwok-hung honkongi demokráciapárti aktivista, amint megérkezik egy bíróságra Hongkongban 2021. február 21-én. Kwok-hung az egyike azoknak, akiket bíróság elé állítottak, amiért a vád szerint 2019 augusztusában nem engedélyezett tiltakozásokat szerveztek.

Egy vezető kínai tisztségviselő bemutatta terveit annak biztosítására, hogy Hongkongot csak „hazafiak” irányíthassák. A lépés célja a demokratikus ellenzék maradványainak felszámolása és a városállam feletti még közvetlenebb ellenőrzés.

„A legégetőbb feladat a hazafiak vezetésének kikényszerítésével a fontos rendszerek, és különösen a választási rendszer javítása, ami a központi kormány irányításával kell, hogy történjen” – mondta Hszia Pao-lung, a hongkongi és makaói ügyekkel foglalkozó pekingi kormányhivatal vezetője.

A hazafiság a Kínai Népköztársaság, az alkotmány, a Kínai Kommunista Párt szeretetét jelenti – szögezte le, két héttel a legfőbb állami törvényhozó testület, az Országos Népi Gyűlés éves ülésezése előtt, amelyen újabb jogszabályokat szavazhatnak meg Hongkonggal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy az „egy ország, két rendszer” elv alapján ötven évre szavatolnia kellene a terület széles körű autonómiáját, Peking az utóbbi években egyre szorosabb ellenőrzés alá vonta Hongkongot, ez komoly tömegtüntetésekre késztette a Kínához 1997-ben visszakerült egykori brit gyarmat lakosait, ami még szigorúbb hatósági fellépést vont maga után.

A tavaly elfogadott új nemzetbiztonsági törvény jórészt felszámolja Hongkong autonómiáját, lényegében betiltja az ellenzéki tevékenységet. A városállamban ezért szorosan figyelemmel követik az Országos Népi Gyűlés következő ülésszakát.

Az idézett kijelentések több szakember szerint azt sugallják, hogy ki fogják zárni az ellenzéki jelölteket az egyébként is korlátozott választásokból. A kínai állami médiában már hetek óta ezt követelik.

Vörös vonalak

Hszia Pao-lung aláhúzta, hogy a hatóságoknak be kell zárniuk azokat a „kiskapukat”, amelyek lehetővé teszik a „Kína-ellenes bajkeverők” politikai részvételét.

Hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás tagjainak is hazafiaknak kell lenniük Hongkongban. Emiatt sokan attól tartanak, hogy nagy veszélybe kerülhet a kereskedelmi központ sikerének egyik pillérét jelentő bírói függetlenség is.

Több nyugati kormány élesen bírálta a területre vonatkozó garanciák megsértését, de Peking szerint ezen intézkedésekre szükség van a stabilitás megőrzése érdekében.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan fog kinézni a választási reform. Elképzelhető a hongkongi törvényhozó tanács feletti ellenőrzés még szorosabbra vonása, noha abban már most sincsenek ellenzéki tagok, miután a bíróság többeket megfosztott a mandátumától a politikai nézeteik miatt, s ezért minden társuk lemondott. Lehetséges az is, hogy a körzeti tanácsi választások szabályainak módosítására készülnek.

Andrew Leung, a hongkongi törvényhozás Peking-párti elnöke úgy vélekedett, hogy Hszia „felvázolta a vörös vonalakat a fontos hivatalok betöltői számára”.

Hasonlóképpen nyilatkozott Carrie Lam hongkongi kormányzó is, aki üdvözölte a beszédet, illetve visszautasította a másként gondolkodók elnyomásával kapcsolatos aggályokat.

„Ha már muszáj az ’elnyomás’ szót használnunk, akkor azokat nyomják el, akik Hongkong függetlenségét hirdetik, akik megpróbálták az erőszak szakadékába taszítani Hongkongot, akik elfelejtették a gyökereiket, nem tekintik magukat kínainak, valamint külföldi politikai szervezetekkel játszanak össze Hongkong lerombolása érdekében” – fogalmazott.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG