Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pekingben lefilmezték az orosz atomkoffert Vlagyimir Putyin társaságában


Vlagyimir Putyin érkezése Pekingbe 2023. október 17-én
Vlagyimir Putyin érkezése Pekingbe 2023. október 17-én

Ritkán látható jelenetnek lehetett szemtanúja a világ, amikor a nukleáris támadás indítását bárhonnan, bármikor lehetővé tevő táskával kísérik az emberei az orosz elnököt Kínában.

Vlagyimir Putyin kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel folytatott pekingi megbeszélése után egy másik tárgyalásra sétált át biztonsági kíséretével. A felvételen két orosz katona látható, mindkettőjüknél van egy táska. A kamera ráközelít az egyikre, amely a szakértők szerint az atomkoffer.

A kaukázusi hegy után elnevezett aktatáska, a Cseget állandóan az orosz elnök közelében van, ám ritkán látható videón.

„Vannak bizonyos táskák, amelyek nélkül nem teljes Putyin egyetlen útja sem” – írta a felvétel alá a RIA orosz hírügynökség Telegramon.

A Cseget lényegében olyan eszköz, amely lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt az orosz elnök és a hadsereg felső vezetése között a magasan titkosított Kazbek elektronikus parancsnoki hálózaton keresztül.

Úgy tudni, hogy az orosz elnökön kívül a védelmi miniszter és a haderővezérkar főnöke rendelkezik ilyen táskával.

Egy orosz televízióműsorban 2019-ben bemutatták a Csegetet. E szerint két gomb van a parancs szekcióban: a fehér indítás és a piros törlés.

Az atomkoffer a hidegháborús atomfenyegetés terméke, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az amerikai elnököt is mindenhova követi egy hasonló, az úgynevezett nukleáris futball. Ez tartalmazza a szükséges kódokat atomcsapás indításához, hogy az elnök a Fehér Házon kívül is bármikor dönthessen erről.

Sajtójelentések szerint John F. Kennedy egykori elnök rendelte el, hogy az Egyesült Államoknak mindig és mindenhol felkészülve kell lennie az azonnali nukleáris támadásra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG