Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Példátlan politikai tisztogatás indult Nicaraguában


Daniel Ortega nicaraguai elnök rendőrök körében 2018. július 13-án
Daniel Ortega nicaraguai elnök rendőrök körében 2018. július 13-án

Már tizenhárom ellenzéki politikust tartóztattak le a közép-amerikai Nicaraguában, akik a novemberi választásokra készültek. Az egyik letartóztatott azt mondta, Daniel Ortega elnök kormánya már nemcsak építi, hanem meg is valósította a diktatúrát.

A hétvégén összesen hat politikust tartóztattak le Nicaraguában, az elmúlt időszakban még nem volt ekkora, politikai indíttatású letartóztatási hullám. A letartóztatottak mind az elnök, Daniel Ortega ellenfelei, nagyrészt a szociáldemokrata Unamos mozgalom tagjai.

Vasárnap este, utolsóként vették őrizetbe Victor Hugo Tinocót, az Unamos elnökét. A párt egy másik vezető tagja, Suyen Barahona pár órával korábban került börtönbe. Előtte pedig letartóztatták a kormányzó Sandinista párt veterán tagjait, Dora María Téllezt és Hugo Torrest, valamint Ana Margarita Vijil ellenzéki vezetőt és az Unamos egyik aktivistáját, Tamara Dávilát.

Eltiltják a választástól az ellenzékieket

Nicaraguában november 7-én tartanak választásokat, azonban az országot 2006 óta irányító baloldali autokrata kormány államhatalmi eszközökkel próbálja megakadályozni, hogy ellenfelei elindulhassanak. Májusban például a választási bizottság betiltotta a Demokratikus Restauráció Pártja nevű pártot, nyomozást indítottak ellenzéki jelöltek ellen, és több ellenzéki politikust letartóztattak vagy eltiltottak az indulástól.

A hétvégén az Unamos került célpontba, amelyet Ortega korábbi szövetségesei, a Sandinista párt (FSLN) kiábrándult tagjai alapítottak. A Sandinista-mozgalom a hatvanas években alakult meg, célja az amerikai támogatást élvező Somoza-klán diktatúrájának megbuktatása és a szocialista rendszer bevezetése volt. Egy sikeres forradalom, hosszú polgárháborús időszak, majd ellenzéki működés után végül az FSLN 2006-ban, Ortega elnökké választása útján hatalomra jutott.

Sandinista veteránok a célkeresztben

Ortega több támogatója azonban csalódott az egyre autokratikusabb kormányzás, a növekvő nepotizmus miatt, és mert Ortega az elnöki mandátuma lejárta ellenére újraválasztatta magát. Ezért új mozgalmat alapítottak, amely szerintük a sandinisták eredeti elveit képviseli. Köztük volt Hugo Torres, aki még vasárnapi letartóztatása előtt nyilatkozott az Associated Pressnek. Torres szerint a mostani rendszer „már nemcsak a diktatúra felé halad, hanem minden szempontból diktatúra”.

Torrest az interjú után pár órával letartóztatták. Várható sorsával ő maga is tisztában volt, mivel napok óta drónokkal figyelték a lakását. „Talán ez lesz az utolsó interjú, amit adok. Itt vagyok, és várom, hogy elvigyenek” – mondta a riporternek.

Egy másik, most őrizetbe vett ellenzéki politikus, Dora María Téllez a sandinista forradalom egyik veteránja, 1978-ban személyesen részt vett a kongresszus ostromában, ahol túszul ejtették és foglyul ejtett felkelőkre cserélték Somoza kongresszusának tagjait. Később, 1979 és 1990 között Téllez egészségügy-miniszter volt.

Tizenöt évet is kaphatnak

A hétvégi letartóztatásokkal együtt a kampány alatt eddig tizenhárom ellenzéki politikust vettek őrizetbe. A rendőrség elmondása szerint az ellenzéki vezetőket egy nemrég elfogadott törvény alapján tartóztatták le. E szerint hazaárulásért letartóztathatnak bárkit, aki bármilyen módon támogatja az Ortega-rezsim tagjai elleni szankciókat; az Egyesült Államok a kormány számos tagját szankciós listára tette.

A decemberben elfogadott törvény alapján a kormány önkényesen eltilthatja a választásokon való indulástól azokat, akikről úgy véli, támogatják a szankciókat. Ellenük hazaárulás miatt indul büntetőeljárás, amiért akár tizenöt év börtönt is kaphatnak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG