Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénzügyi érvekkel indokolja a Libri a könyvek visszapostázását


Befóliázott kiadványok egy Libri könyvesboltban 2023. július 11-én
Befóliázott kiadványok egy Libri könyvesboltban 2023. július 11-én

„A könyvek visszapostázásának folyamatához nem kapcsolódik ideológiai, politikai szándék” – közölte megkeresésünkre Bistey Attila, a Libri Bookline Zrt. PR-koordinátora, miután múlt héten beszámoltunk arról, hogy számos író Libri hálózaton keresztül árult könyveit váratlanul visszapostázta a kiadója.

Marosi Nikolett kecskeméti írónő fordult hírportálunkhoz, hogy elmesélje, nemrégiben a kiadója visszapostázta számára a nagyobb Libri boltokon keresztül értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt.

A botrányos fóliázások után sorra jelentkeztek azok az írók, akiknek a visszaküldött könyveiben két közös elem is van: az egyik, hogy csak a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett Libri hálózatán keresztül árusított példányaik jöttek vissza, a másik, hogy mindegyik könyvben megjelennek rendszerkritikus, vagy LMBTQ tartalmak.

A témával kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a Libri Csoporthoz, ahonnan a cikk megjelenése után érkezett válasz a Kecsup.hu-hoz. A cég PR koordinátora az alábbi tájékoztatást adta :

Ki és miért rendelte el a könyvek visszahívását? Milyen szerzőkre, kiadványokra vonatkozik ez az intézkedés?

A cikkben említett könyvek visszaküldése, visszaáruzása általános könyvkereskedelmi gyakorlat. A csekély példányszámban értékesített kötetek forgalmazásától elállhat a terjesztő: a termékek raktározása költségekkel jár, továbbá a kereskedők a meglévő raktárkapacitást figyelembe véve gazdálkodnak a könyvállománnyal. Marosi Nikolett Szakadék című könyvét 2021 februárjában bocsájtotta a Libri rendelkezésére a beszállító nagykereskedelmi partner, amelyből mindössze néhány példányt értékesített a könyvkereskedő. A cikkben említett többi könyv esetében az alacsony példányszámú eladás miatt állt el az értékesítéstől a Libri, nem a tartalom miatt.

A szerzők (kiadók) számára küldtek-e erről értesítést?

A könyvek visszaküldéséről, visszaáruzásáról a Libri minden esetben értesíti a kiadót vagy az adott könyv nagykereskedelmével foglalkozó partnert – jelen esetben a Media Nova Kft.-t –, ez a cikkben említett könyvek esetében is megtörtént.

Van köze a visszahíváshoz a nemrégiben lezajlott tulajdonosváltásnak?

A történtek nincsenek összefüggésben a tulajdonosváltással és a 2021-ben életbe lépett, gyerekkönyvek forgalmazását is szabályzó törvénymódosítással, kizárólag pénzügyi, kereskedelmi döntést hozott a Libri könyvkereskedő.

A Libri webaruházában ezek a kötetek hiányként vannak megjelölve, de jelzik, hogy igény esetén felkutatják. Mi indokolja ezt a kiírást, ha Önök postázták vissza a könyveket?

A Libri igyekszik a lehető legszélesebb kínálatot biztosítani, így azon kötetek esetében is lehetőséget ad a vásárlásra, amik nincsenek raktáron. A Könyvkereső segítségével az olvasók igénylést adhatnak le, amelyről a Libri értesíti a partnereket. Ha a kiadónak vagy a nagykereskedelmi partnernek van rendelkezésre álló példánya, azt a Libri jelzi a vásárlónak, aki megvásárolhatja a kötetet.

Van bármi köze a visszahívásnak ahhoz, hogy az áldozatul esett könyvek jellemzően LMBTQ, vagy politikai tartalmúak?

A folyamathoz nem kapcsolódik ideológiai, politikai szándék.

Bajáki Zsanett írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG