Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Per a közérdekű adatokért: nyolc ügyvéd a szerkesztőség egyetlen ügyvédjével szemben


Az Orbán-kormány több jogszabályt is módosított annak érdekében, hogy hozzájusson a 2022 decemberében felfüggesztett uniós forrásokhoz. Az egy évvel ezelőtt tett ígéretek között szerepelt a könnyebb hozzáférés a közérdekű adatokhoz, illetve a közérdekűadat-perek felgyorsítása. Wiedemann Tamás a Szabad Európa egyik konkrét adatigénylésének történetén keresztül mutatta be cikkében, mi valósult meg ezekből az ígéretekből.

Néhány gondolat a beszélgetésből:

  • Közérdekű adatnak minősül minden adat, amely az állami vagy a helyi önkormányzati feladatot, közfeladatot ellátó szerv vagy személy tevékenységére vonatkozik, közfeladata ellátása során keletkezett, és nem minősül személyes adatnak.
  • A közérdekű adatok segítenek abban, hogy ellenőrizhessük az állam, a közpénzből működő, közfeladatot ellátó szervek működését.
  • Ma már szinte az adatigénylés az egyetlen lehetőség arra, hogy újságírók, ellenzéki politikusok, civilek érdemi információhoz jussanak a kormányzati szervektől.
  • 2010 óta egyre nehezebben lehet hozzájutni a közérdekű adatokhoz.
  • A legutóbbi módosítás óta az adatgazda állami szerv mellett tőkeerős magáncégek, vagyis az üzleti titok érintettjei is beavatkozhatnak a perbe.
  • A Szabad Európa által kiperelt adatokból derült ki, hogy 15-17 ezer milliárd forintnyi közpénz landolhat Mészáros Lőrinc és Szíjj László közelében, miután az állam 35 éves koncessziós szerződést kötött a cégeikkel.
  • Noha a kormány az adatigénylés és a perek felgyorsítását ígérte, ebben az ügyben 15 hónapig tartott a jogi huzavona. Az alperes három ügyvédi iroda nyolc ügyvédjét vonultatta fel.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Per a közérdekű adatokért: nyolc ügyvéd a szerkesztőség egyetlen ügyvédjével szemben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:13:43 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG