Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 150 millióval nőtt a szegény gyermekek száma világszerte, aggasztó magyar inflációs adat, kézikönyv a finnekről a szovjet kémeknek


A legfontosabb hírek ma reggel: 150 millióval nőtt a szegény gyermekek száma, Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unión belül, elhurcolták Belaruszban a Szabad Európa fotósát.

Tovább rontotta a világ legszegényebb országaiban élő gyermekek sorsát a koronavírus-járvány. Az UNICEF jelentése szerint 150 millióval több kicsi éhezik, nem kaphat tiszta ivóvizet, nincs orvos és orvosság a közelben, vagy nincs fedél a feje felett. A fertőzés terjedése szegénységből kilábaló családokat visszarántotta, a nélkülözőket még mélyebbre taszította - figyelmeztet a szervezet igazgatója.

A tehetősebb családoknak is gondot okozhat a járvány, ha otthon kell maradni az iskolásokkal. "Ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, ...és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán" - mondta a HVG-nek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, vitát keltve szakmai körökben.

Elrugaszkodó pénzromlás
Miközben az euróövezeten belül négy év után először csökkentek a fogyasztói árak éves bázison, Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unión belül. Augusztusban az éves itthoni pénzromlás elére a 4 százalékot, és ez annak fényében is aggasztó adat, ha az OECD javította előrejelzését. Infografikánkon látható, hogy globálisan kisebb gazdasági visszaesést jósolnak. A szervezet elismerte, hogy a kormányok többsége sikeresen tompította az idei zsugorodás okozta sokkot.

Fotóriporter a fogdában
Símaszkos támadók hurcolták el Belaruszban vasárnap Vlad Gridint, a Szabad Európa fotósát, szerdán pedig már el is ítélték, illegális tüntetésen való részvételért. Képgalériánkban megmutatjuk fotóit, amelyeket az elnökválasztás utáni tüntetéssorozat közben készített addig, amíg augusztus 29-én meg nem vonták tőle a sajtóakkreditációját a hatóságok.

Videónkból kiderül, hogy kollégái szerint Alekszej Navalnijt mégsem a reptéren mérgezték meg. Az orosz ellenzéki a hotelszobájában ihatott egy novicsokkal szennyezett vizespalackból. A feltételezést egy német labor vizsgálata is igazolta.

Végezetül egy archív érdekesség: előkerült egy füzet, amelyben tanácsokkal látták el a szovjet kémeket az öltözködésről, viselkedésről, és a finn asztali etikettről. Olvassanak bele, és költsék el a mai reggelit úgy, ahogy északi rokonaink.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG