Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 844 új Covid-19 fertőzött, számháború a kormány és a főváros között, mi lett a Proletarkából


A három legfontosabb hír ma reggel: 844 embernél mutatták ki Magyarországon a koronavírus-fertőzést, 5 beteg elhunyt, számháború zajlik Orbán Viktor és Karácsony Gergely között, egyre keményebb a belarusz rendszer a női tüntetőkkel szemben: kinek üzen Lukasenka?

Erősődő járvány, fájdalmas következmények és számháború

Hivatalos hétfő reggeli adatok szerint újabb 844 embernél mutatták ki Magyarországon a koronavírus-fertőzést. Öt idős, krónikus beteg elhunyt. Ezzel 13 153-ra nőtt a fertőzöttek és 642-re az elhunytak száma, 4117-en meggyógyultak. Dinamikus infografikánkban a magyar mellett a környező országok adatait is megmutatjuk.

A járványhoz kapcsolódik Gábor története is, akinek budapesti étterme (sok másikhoz hasonlóan) még ki sem heverte a tavaszi kijárási korlátozások okozta veszteségeket, máris újabb nehézségek elé néz. Hiába a profilváltás, hiába az átállás a házhoz szállításra, a jövő nagyon nehéznek tűnik.

Közben zajlik a számháború a kormány és a főváros között. Míg Orbán Viktor miniszterelnök szerint 100 milliárd forintból kellene modellt váltania Budapestnek, hogy sikeres legyen a belföldi turizmusban, addig Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye, hiszen 150 milliárdos mínuszban van.

„Megingatta a hitem a döntés”

Vajon pusztán pénzügyi megfontolások állnak több, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézmény állami támogatásának megnyirbálása mögött? Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének hitét megingatta a döntés, az államtitkár szerint „minden köznevelési szerződés intenzitásán” csökkentettek.

Kemény belarusz fellépés a nők ellen

A hétvégén ismét tízezrek tüntettek Belaruszban. A rezsim egyre keményebben lép fel a nők ellen is, a belügyminisztérium szerint „szégyenletes” a tüntető nők viselkedése. Vajon mi Aljakszandr Lukasenka elnök célja, kinek szeretne üzenni?

„Még mi kell ahhoz, hogy belássuk: Oroszország veszélyt jelent Európára és az európai értékekre?” A kérdést a lett kormányfő tette fel, aki úgy véli, az Európai Uniónak ki kell nyitni a szemét, amikor Oroszországgal üzletelne.

Végül zárásként fotógalériánkban megmutatjuk, mi lett a munkások mennyországának épült Proletarkából.

Nyugodt, békés napot kíván,

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG