Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az egyhangúság követelménye helyett a minősített többségi döntések felé


Ukrán katona temetése Bucsában, Kijev közelében 2022. június 20-án
Ukrán katona temetése Bucsában, Kijev közelében 2022. június 20-án

A tagjelöltség még nem jelent tagságot, több területen eredményeket vár Ukrajnától az Európai Unió – erről is beszél a vele készített interjúban Ursula von der Leyen. Számvetés a globalizációról egy kis kitérővel – nagyinterjú Tomka Béla történésszel. Civil kezdeményezés Pécsett a bérrendezésre váró pedagógusok támogatására.

Pozitív döntést vár a hét második felében esedékes uniós csúcson az Európai Bizottság elnöke az ukrán és a moldovai tagjelöltség ügyében, és reméli, hogy ezt a Nyugat-Balkán országai is bátorító jelzésnek tekintik majd. Az EU kiszélesítését és mélyítését egyformán fontosnak, de két egymástól elkülönülő folyamatnak tekinti, a külpolitikai döntéseknél szükségesnek tartja az egyhangúság elvének feladását Ursula von der Leyen, aki öt európai lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjút hétfőn az Európai Tanács e heti ülését megelőzően.

A testület elnöke hangsúlyozta, hogy Ukrajna már eddig is hosszú utat tett meg a reformokban, különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére, a korrupcióellenes fellépésre, megfelelve többek között a Velencei Bizottság által tett ajánlások nyolcvan százaléknak. Ursula von der Leyen külön is kiemelte, hogy Ukrajna a korrupció elleni harc jegyében mindmáig egyedüliként elfogadott egy oligarchaellenes törvényt, és megkezdte a végrehajtását is.

„Ugyanakkor még mindig rengeteg a teendő, és ezzel az ukránok is tisztában vannak. Az intézmények felálltak, de még életet kell lehelni beléjük. Eredményeket szeretnénk látni az oligarchaellenes törvény végrehajtásában és a korrupció elleni fellépésben” – szögezte le a bizottság elnöke.

Von der Leyen személyes meggyőződése, hogy az EU-nak külügyi kérdésekben egyértelműen el kellene mozdulnia az egyhangúság követelményétől a minősített többségi döntések felé. „Nem fenntartható, hogy az Európai Unió egy ország blokkolása miatt nem képes állást foglalni kulcsfontosságú kérdésekben, és lépést tartani az eseményekkel. A világ hallani szeretné Európa hangját” – jegyezte meg.

Segítség a pécsi pedagógusoknak

Közösségi Kiállás a Pedagógusokért néven (#KKP ) indított Facebook-csoportot Putz Ádám, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A csoporton keresztül a vállalkozások kedvezményeket kínálhatnak a tanároknak, óvónőknek. Putz Ádám a kezdeményezésről elsőként beszámoló Telexnek elmondta: eredetileg az volt a cél, hogy a pedagógusoknak beígért bérnövelést próbálják helyben összehozni a pécsiek, de mint fogalmaz, ez irreálisnak bizonyult.

Így most helyi vállalkozásokat kötnek össze a pedagógusokkal, akik – igazolva jogosultságukat – igénybe vehetik a kedvezményes szolgáltatásokat. Eddig tizenöt helyi kisvállalkozás, köztük vendéglátóhely, számítástechnikai szerviz, könyvesbolt, fodrászat csatlakozott a kezdeményezéshez. Az eddigi legnagyobb csatlakozó az önkormányzati tulajdonban lévő pécsi állatkert.

Emberéletekben mérhető hiány

A nyugati politikai és társadalmi modell sikeressége, így vonzereje tagadhatatlan: hosszú távon nem az autokráciáknak áll a zászló – mondja a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszora. Az orosz politikai vezetés a nyugati civilizációt jellemző szabadságjogokkal, demokratikus intézményekkel kíván leszámolni. Az Európai Unió nélkül az európai nemzetállamok globálisan sokkal kevesebb befolyással rendelkeznének.

A globalizációból azok az országok profitálnak leginkább, amelyeknek hatékony gazdasági intézményrendszerük van, ahol a politikai vezetés nem korrupt, ahol az emberek nyitottak, befogadók. Számvetés a globalizációról egy kis kitérővel a felsőoktatásért felelős új miniszter tudományos beköszönésére is. Nagyinterjúnk Tomka Béla történésszel.

Pénz

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy látja, hogy Magyarországon a valódi véleménypluralizmusnak köszönhetően valódi politikai viták vannak, bárki szabadon elmondhatja véleményét. Varga Judit egyebek között arról beszél az Indexnek adott interjúban, hogy nincs belharc, kifejezetten jó szakmai és emberi kapcsolat van közte és Navracsics Tibor között, aki az új Orbán-kormányban minisztérium nélkül felel a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért.

Mint mondja, sokat dolgoztak együtt Brüsszelben, Navracsics Tibor szerinte rendkívül jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a bizottság működéséről, van személyes kapcsolatrendszere is, amelyet fel tud használni a magyar érdekérvényesítésben. Az EU-s politikák koordinálása és a jogállamisági viták továbbra is Varga Judit tárcájánál maradtak.

Szép napot!
Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG