Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Beszéljünk a fociról (is)!


A Zenit Szentpétervár szurkolói
A Zenit Szentpétervár szurkolói

Az Ukrajna elleni agresszión túl Oroszország a háború miatt kialakult globális élelmiszerválságot is tovább mélyíti. Már 115 ezer magyar dolgozik Ausztriában. Hiába a konzultáció, az abortuszra készülő nők majdnem kilencven százaléka nem változtat elhatározásán. A Szabad Európa hírlevele.

A világon mintegy ötven ország függ súlyos mértékben az orosz vagy az ukrán gabonától. Ezek az államok gabonafelhasználásuk akár harminc-ötven százalékát is orosz vagy ukrán importból fedezték, és a háború miatt nagyon súlyos ellátási zavarokkal küzdenek. Szudánban például 150 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Brüsszeli kollégánk most arról készített cikket, hogy Oroszország aktívan akadályozza a nemzetközi szervezetek fellépését a válság enyhítésére. Ez onnantól kezdve, hogy az orosz ellenállás miatt a válság leküzdését célzó nemzetközi nyilatkozatok lehetetlenülnek el, odáig terjed, hogy Ukrajna sem gabonát, sem műtrágyát nem tud exportálni, mivel az orosz támadásokban a szállítókapcitások nagy része megsemmisült.

Rasszizmus

A világ egyik legjobb dolga, a világ legnépszerűbb sportja, ami nélkül lehet ugyan létezni, csak akkor kimarad egy remek dolog az életedből: ebből már mindenki könnyen kitalálhatja, hogy a fociról van szó. Sajnos a játékkal, pontosabban a szurkolókkal néha együtt járnak a rasszista megnyilvánulások is. Hiába indítanak a nemzetközi és a nemzeti labdarúgó-szövetségek kampányokat a kirekesztő megnyivánulások ellen, teljesen sosem sikerült kiszorítani a lelátókról a gyűlölködő megnyilvánulásokat.

Most egy olasz kutatás kimutatta, hogy a rasszista bekiabálások mérhetően rontják azoknak a játékosoknak a teljesítményét, akiknek el kell viselniük. A kutatásban a Serie A játékosainak meccsadatait hasonlították össze a Covid idején elrendelt zárt kapus időszakban olyan meccsekkel, amelyeken jelen voltak a nézők. Az afrikai állampolgárságú játékosok teljesítménye a zárt kapus meccseken három százalékkal jobb volt. Olyan klubok játékosai esetében, amelyeknél az előző szezonban történtek rasszista incidensek, tízszázalékos volt a javulás.

Magyarok Ausztriában

Minden eddiginél többen, már 115 ezren dolgoznak honfitársaink közül Ausztriában. A nyugat.hu most négyük élettörténetét mutatta be. Természetesen a legtöbb esetben a sokkal jobb fizetés a fő motiváció a határ nyugati oldalára költözőknek (vagy oda ingázóknak), de a riportból kiderül, hogy nem csak ez számít.

Réka, Helga, László és István története alapján a jellemzően sokkal nyugodtabb, barátságosabb munkahelyi légkör, az anyagi megbecsülésen túl a munkáltató részéről tapasztalható nagyobb odafigyelés is fontos szerepet játszik abban, ha valaki feladja eddigi magyarországi egzisztenciáját, és Ausztriába megy dolgozni.

Háború

Nem szűnnek a harcok Ukrajnában. Most a kelet-ukrajnai Bahmut városánál vannak nagyon heves összecsapások, az ukrán védők szerint az orosz reguláris alakulatok mellett a hirhedt magánhadsereg, a Wagner-csoport emberei is a helyszínen vannak. Lapunk most képgalériát közölt a város ostromáról.

Abortusz

Az elmúlt öt évben mintegy ötvenezer abortusz-tanácsadást végeztek Magyarországon. Ez az a kötelezően előírt konzultáció, amelyen minden nőnek át kell esnie, aki művi úton szeretné elvetetni gyermekét. A G7 most arról közölt cikket, hogy a statisztikák szerint a terhes nők 89-92 százaléka nem változtatott az elhatározásán a konzultációk hatására sem, és elvégeztette az abortuszt.

Amit még tudni érdemes

A Magyar Nemzetben még a hétvégi pedagógustüntetésről írnak, a kormánykommunikációs kliséket bőven tartalmazó cikk szerint „Soros György szervezetei” is részt vettek a demonstráción, és „összehangoltan terelték, irányították a tüntetésen részt vevő embereket, ami szintén azt bizonyítja, hogy tudatos, előre megtervezett akció volt”. Ez a kijelentés persze egy előre bejelentett demonstráció esetében meglehetősen sajátos.

A 444.hu arról ír, hogy 120 ezer euróval nyúlhatták le ismeretlenek a Magyar Vízilabda Szövetséget egy meglehetősen egyszerű trükkel. Tavaly nyáron a spliti Európa-bajnokság előtt a csalók küldtek egy e-mailt egy hongkongi bankszámlaszámmal, hogy ide kell utalni a magyar delegáció szállásköltségét, a Vári Attila vezette szövetség pedig szó nélkül fizetett. A pénz persze eltűnt, a szállásköltséget a verseny előtt újra el kellett utalni.

A Mandineren arról olvashatunk, hogy hiába vásárolna Európa cseppfolyós gázt az orosz gázimport kiváltására, egyszerűen jelenleg még nincs annyi LNG-terminál, ahol fel tudnák venni. Ezért jelenleg is hatvan LNG-tanker vesztegel különböző európai kikötőknél arra várva, hogy lefejtsék a cseppfolyós gázt.

Szép napot!

Kósa András

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG