Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hogyan készülnek a járvány miatti lezárásra Izraelben, milyen az EU szankciós politikája, iráni matekkönyv lányok nélkül


A három legfontosabb cikkünk kedd reggel: erősödik a járvány, bezárkóznak az országok; mit jelentenek a gyakorlatban az európai uniós szankciók és ki lehet az új japán kormányfő.

Bezárkózó Izrael

Egyre több ország dönt a határainak lezárásról és az országon belüli élet korlátozásáról a koronavírus-járvány rekordokat döntő számai láttán. Legutóbb Izrael jelentette be, hogy péntektől három hétre egyebek mellett bezárják az iskolákat, zárva tart minden olyan üzletet, ahol szükséges a fizikai érintkezés, az éttermek csak kiszállítással dolgozhatnak, és az emberek legfeljebb 500 méterre távolodhatnak el a lakóhelyüktől, kivéve azokat, akik dolgozni mennek. Ezek az intézkedések főleg az ünnepek miatt érintenek sokakat érzékenyen – mondta munkatársunknak egy Tel-Avivban élő magyar.

Észak-Korea, Líbia, Irán és Oroszország már tudja, mit jelentenek az EU-szankciók. A közelmúlt eseményei nyomán Törökország és Belarusz is a büntetendő országok listájára került. Kiket sújthat az unió a szankciókkal, és hogyan dönt ezekről? Brüsszeli munkatársunk videója bemutatja a folyamatot és az abban résztvevő uniós intézményeket.

Karate, édességek és száz felülés

Fél évszázadot töltött a politikában, mégis kevesen ismerik Szuga Josihide nevét. Eddig a miniszterelnök kabinetfőnöke volt, most esélyes arra, hogy a helyére lépjen. Portrénkból az is kiderül, hogy karatézik, de nem iszik, szereti az édességeket és reggeli tornával kezdi a napot.

Felháborodást váltott ki az irániak körében, hogy eltávolították a lányok képét egy újra kiadott matematika könyv borítójáról. A gyermekrajzot idéző eredeti fedélen három fiú és két lány játszott egy fa alatt. A most megjelent változatban már csak a fiúk láthatók. A teheráni oktatási minisztérium azzal magyarázta ezt, hogy a kép "túlzsúfolt" volt. A szülőket ez nem nyugtatta meg, a közösségi médiában tiltakoznak felidézve, hogy az első és eddig egyetlen iráni Fields-érem nyertese is egy nő volt.

Versenyfutás a vakcináért

Végezetül térjünk vissza a koronavírus-járvány témájához. Hatalmas a küzdelem a hatásos oltóanyag megalkotásáért, látványos infografikánk bemutatja, hány kísérlet van folyamatban, és milyen irányban indultak el a kutatók.

Nyugodt napot kíván,
Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG