Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kilóra megvásárolt magyar lányok, újabb uniós ejnye-bejnye Magyarországnak


Van olyan lány, akit a saját családja ad oda az uzsorásnak a tartozás fejében.
Van olyan lány, akit a saját családja ad oda az uzsorásnak a tartozás fejében.

Ötven-százezer forintért adják-veszik a lányokat Magyarországon. Az árat mindig a helyzet határozza meg, de van, akit húsárban vesznek meg és van, akit a saját családja ad oda a striciknek tartozás fejében. Továbbra is elégedetlen az Európai Bizottság a magyar korrupcióellenes küzdelemmel. Négyezer eurós kártérítést kapott a gyöngyöspatai férfi, de a per végét már nem élte meg.

Emberkereskedelem az ukrajnai háború árnyékában

Napi húszezer eurót keres a román emberkereskedelmi maffia az áldozatain. Szakértők szerint Románia ugyan sokkal fejlettebb alvilági hálózatot működtet, de Magyarországon is adják-veszik az embereket, mint a tárgyakat. Az árat mindig a helyzet határozza meg, de van, akit húsárban vesznek meg, ötven-százezer forintért, és van, akit a saját családja ad oda a striciknek tartozás fejében. Az ukrajnai menekültválság miatt a probléma egész Európában eszkalálódott. Legutóbb Ausztriában tűntek el ukrán menekült nők a gyerekeikkel együtt.

„Egy lázcsillapító áráért is eladnak lányokat, de ez elsősorban az uzsorára vonatkozik. Korábban az enyingiek konkrétan bélszínárban vették a lányokat, vagyis húsárban, de most olyan drága lett a hús, hogy még annál is olcsóbban megkapják őket. Átlagosan egy lány ára olyan ötven- és százezer forint között mozog Magyarországon”

– mondja Tóth Ákos. Az Age Of Hope Alapítvány vezetője szerint többnyire az uzsorák végződnek szexrabszolgasággal. Az adósságspirálból kevesen tudnak kiszállni.

Újabb uniós figyelmeztetés a magyar korrupció miatt

Továbbra is elégedetlen az Európai Bizottság a magyar korrupcióellenes küzdelemmel. Ez derül ki az idei országspecifikus ajánlásokból, amely egyébként az elmúlt években már tartalmazta ezt a kritikát. És tulajdonképpen ez az, ami miatt a Bizottság nem hagyja jóvá a magyar terveket, és ami miatt Magyarország nem kaphat ebből az uniós forrásból.

A testület arra is felhívja a figyelmet, hogy fokozni kell a gazdaság zöldítésére, digitalizálására fordított erőfeszítéseket és az orosz energiától való függetlenedés érdekben is lépéseket kell tenni.

Négyezer eurós kártérítés kapott a gyöngyöspatai férfi, de már nem élhette meg

Csaknem 11 évig húzódott a pereskedés, végül Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága adott igazat és ítélt kártérítést a gyöngyöspatai roma férfinak, aki a számos sértett közül egyedüliként bevállalta pert. A bíróság döntését ő maga már nem érte meg, örökösei kapják a négyezer eurós kártérítést.

2011-ben Juhász János Oszkár gyöngyöspatai polgármester és munkatársai jogtalanul mentek be roma lakosok házaiba, látszólag méréseket végezni. Rendőri biztosítással érkeztek a kiszemelt házakhoz, a rendőrök kint maradtak, a polgármester és a munkatársai bementek a lakóépületekbe és mérőszalaggal lemérték, mekkorák a helyiségek. Arra, hogy ez mire kell, nem adtak magyarázatot – idézte fel a történteket a Szabad Európának a TASZ Egyenlőségprojektjének jogásza.

Böngéssze végig térképünkön, honnan jön az energia!

Térképre tettük az európai erőműveket a World Resources Institute alapján. A térkép látványos eszköz lehet az egyes országok energetikai irányainak összehasonlítására is.

A megbízható, megfizethető és környezetbarát energiaszektor egyre fontosabb szerepet tölt be a modern társadalmakban. Ennek dimenzióit felsorolni is nehéz lenne, de általánosságban elmondható, hogy az energetikai döntések jellemzően komolyan és hosszú távon befolyásolhatják mindannyiunk életét. Gondoljunk csak bele, hogy ha mondjuk nagyon olcsó a gáz, többen fognak gázzal fűteni, és kevésbé éri meg a szigetelésre költeni.

Szép napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG