Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: koronavírusos Donald Trump, elmeorvosi vizsgálat kellemetlen kérdések miatt, működik-e a kínai pénzpolitika


A három legfontosabb hír ma reggel: koronavírusos az amerikai elnök, elmeorvosi vizsgálat kellemetlen kérdések miatt, átlagon felüli fizetések az állami divatcégnél.

Jó reggelt kívánok!

Pozitív lett az amerikai elnök és felesége koronavírus tesztje - ezt maga Donald Trump jelentette be a Twitteren. "Együtt túljutunk ezen" - írta a bejegyzésben. A mintát azután vették le tőle és Melania Trumptól, hogy egy közeli munkatársuknál is kimutatták a fertőzést.

Nemcsak a szabolcsi Magy fantomházai és annak nagyon is valós lakói, illetve az utánuk igényelt támogatások érdemelnek figyelmet, hanem a visszásságokat feltáró férfi sorsa is. Őszinte válaszok helyett elmeorvosi vizsgálatot kapott, amikor szóvá tette a furcsaságokat. A jegyző és a polgármester nem örültek a férfi kérdéseinek, ezért a jegyző megpróbálta elmebeteggé nyilváníttatni a jogi egyetemre járó férfit – tudta meg munkatársunk a helyszínen.

Egy új könyv szerint, Kína mérsékelt sikerrel tud befolyást szerezni a Budapest-Belgrád vonalhoz hasonló beruházások pénzelésével. Bár az "Egy övezet, egy út" projekt népszerű a szegényebb országok közt, a helyi politikusok gyakran a saját céljaikra használják ki a kínai beruházásokat. A részben kínai hitelből megvalósuló 2 milliárd dolláros, azaz nagyjából 650 milliárd forintos beruházás részleteit a magyar kormány tavasszal 10 évre titkosította – emlékeztet cikkünk.

Árulkodó pénzügyi mérlegek
Egy kisebb városnyi embert foglalkoztat a kormányközelinek tartott médiamonstrum, a Mediaworks-csoport. Az egybetartozó vállalatok online és offline újságok kiadásával, rádiók, tévék üzemeltetésével, több nyomda fenntartásával, lapterjesztéssel és logisztikával foglalkozik. A csaknem kétezer munkavállalóra 23 milliárd forintot költöttek tavaly az éves 70 milliárd forintos árbevéelből – tárta fel a HVG.

Nem sajnálják a pénzt a fizetésekre a magyar divatnak irányt mutató és kereteket adó Magyar Divat és Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-nél sem. A Népszava ma reggeli cikke szerint a kormányfő legidősebb gyermekéhez köthető, állami milliárdokkal megtámogatott divatcég tavalyi mérlege szerint közel félmilliárd forintot, bérjárulékokkal együtt 445 milliót költöttek el bérköltségekre, holott átlagosan tíz embernek adnak munkát, ezek szerint a KSH szerdán közzétett országos átlagkereset nagyjából tízszereséért.

Navalnij a mérgezéséről
Először beszélt mérgezésének körülményeiről Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Amikor rosszul lett a Szibériából felszállt repülőn, összeset, és az utolsó emléke az, hogy arról kérdezik, van-e szívbetegsége. Alekszej Navalnij ekkor teljesen biztos volt benne, hogy meg fog halni. „Az orosz vezetés úgy rákapott az emberek megmérgezésére, hogy nem fognak egyhamar leállni vele” – mondta egy német újságnak.

Végezetül arról, hogy ülőtüntetést szerveztek a Belarusz Állami Egyetem hallgatói a kormányellenes megmozdulások során letartóztatott diáktársaikért. Képgalériánkban bemutatjuk, hogyan zajlott a demonstárció.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG